Preşedintele Klaus Iohannis a participat ieri la Summitul social privind promovarea locurilor de muncă echitabile şi a creşterii economice în Uniunea Europeană, la Göteborg, în Suedia, tema reuniunii fiind importanţa educaţiei pentru îndeplinirea cerinţelor de pe piaţa muncii. „Începem astăzi (n.n. – ieri) un summit la Goteborg puţin mai special, dedicat unei teme pe care am numit-o Europa Socială. Este vorba, în principal, despre creştere economică şi locuri de muncă, să discutăm cum putem avea mai multe locuri de muncă în special pentru tineri. Eu voi sublinia importanţa acestei teme pentru România, dar şi abordarea noastră. Noi ne dorim o abordare echitabilă, nu dorim să avem politici europene care discriminează anumite părţi ale continentului. Noi pledăm pentru un învăţământ adaptat nevoilor economiei. Cu siguranţă vom găsi căile cele mai bune pentru a pregăti tinerii să intre cu succes pe piaţa muncii”, a spus Iohannis, înainte de începerea Summitului. Şeful statului a subliniat că programele educaţionale europene, cum ar fi „Erasmus”, prin care tinerii au posibilitatea să studieze în străinătate, ar trebui încurajate.
„Vom discuta despre educaţie şi cultură. Noi vrem să încurajăm programele educaţionale care au adus un succes extraordinar pentru noi, cum este, de exemplu, programul Erasmus, care trebuie extins şi programat. Cred că România este o ţară în care «cultură» se scrie cu literă mare şi în acest sens vom susţine activităţile românilor care activează în domeniul cultural”, a mai spus Iohannis.
În cadrul reuniunii din Suedia s-a discutat și despre politicile şi iniţiativele în domeniu la nivel european, pentru a identifica modalităţile prin care Uniunea Europeană, statele membre şi partenerii sociali pot asigura îndeplinirea priorităţilor economice şi sociale comune.
De asemenea, au mai fost abordate subiecte precum: locuri de muncă echitabile, pieţe ale muncii europene funcţionale şi echitabile, oportunităţi egale, protecţie socială eficientă şi sustenabilă şi promovarea dialogului social. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, înainte de Summitul social de la Göteborg, din Suedia, că îşi doreşte ca politicile europene în domeniul locurilor de muncă să nu discrimineze „anumite părţi ale continentului”, subliniind că programul „Erasmus” pentru studenţi trebuie încurajat.

UDMR propune majorarea cotelor defalcate din impozitul pe venit la autorităţile locale

Senatorul de Harghita, Tanczos Barna, a declarat că UDMR propune majorarea cotelor defalcate din impozitul pe venit la autorităţile locale, pentru compensarea pierderilor ce vor fi provocate bugetelor locale prin reducerea de la 16 la 10% a impozitului pe venit, promovată în pachetul de măsuri fiscale al Guvernului. Tanczos Barna a explicat că această măsură “aduce în pragul disperării autorităţile locale”, ale căror venituri vor scădea “drastic” şi de aceea UDMR propune majorarea cotelor din impozitul pe venit la autorităţile locale. Potrivit acestuia, UDMR a depus un proiect de lege, independent de “această ordonanţă numită revoluţie fiscală”, care prevede majorarea cotelor defalcate din impozitul pe venit la autorităţile locale, dar care a fost respinsă la Senat, urmând să ajungă în Camera Deputaţilor. “La Camera Deputaţilor, avem două alternative la dispoziţie: să aprobăm proiectul de lege al UDMR şi să creştem cota de defalcare pentru primării de la 41 la 67% şi asta ar însemna o compensare a pierderilor de venit pentru primării şi acelaşi lucru vom propune şi pentru consiliile judeţene. A doua alternativă, prin legea bugetului de stat în 2018, să majorăm cotele, în conformitate cu prevederile legii finanţelor publice locale, care permite în mod expres acest lucru“, a precizat Tanczos Barna, membru în Comisia de buget-finanţe din Senat. Parlamentarul UDMR consideră că o mare parte a încasărilor din impozitul pe venit ar trebui să rămână la nivel local, pentru a încuraja autorităţile locale să promoveze o politică de atragere a investitorilor.