Violeta Stoica
Indiferent de modul în care cetățenii de rând percep activitatea polițiștilor din stradă sau de la birouri, situația la nivel național a deficitului de personal din cadrul Poliției Române arată dezastruos. În principal din cauza pensionărilor din ultimii ani, cele mai multe dintre județele din țară – inclusiv Prahova – au mari probleme cu acoperirea teritoriului cu agenți de poliție care să vegheze la liniștea comunității căreia îi sunt arondați. Potrivit informațiilor oficiale furnizate de către reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Prahova, în prezent, deficitul de personal înregistrat la nivelul acestei instituții aparținând Ministerului Afacerilor Interne este de 19,71%! O cifră imensă, dacă luăm în considerare faptul că în unele dintre posturile de poliție din localitățile prahovene au rămas doar unul sau doi oameni care să se lupte cu infractorii sau care să ia măsuri în cazul apariției unor probleme în comunitățile respective.
Un semnal de alarmă a fost tras chiar de la conducerea ministerului de resort, însă singura posibilitate ar fi – pe lângă organizarea de concursuri interne pentru ocuparea posturilor de ofițeri cu ajutorul agenților de poliție absolvenți de studii superioare – aceea la care s-a apelat deja, respectiv la creșterea numărului de absolvenți ai școlilor de poliție și la scăderea la doar un an a duratei studiilor.
Numai în cursul acestui an, din Inspectoratul Județean de Poliție Prahova au plecat, prin pensionare, 105 polițiști, toate structurile inspectoratului fiind afectate de valul de încetare a raporturilor de serviciu prin ieșiri la pensie, conform informațiilor furnizate de către reprezentanții instituției. Practic, aproape
20% din necesarul de personal este neacoperit, 19,71% fiind procentul care constituie nivelul deficitului de personal în cadrul IJP Prahova în momentul de față.
La recenta întâlnire organizată de Instituția Prefectului cu primarii prahoveni, la care a participat și inspectorul șef al IJP Prahova, comisar șef de poliție Eduard Mirițescu (foto), acesta a arătat dificultățile cu care se confruntă în prezent inspectoratul prahovean, dar și problema lipsei specialiștilor care se formează în ani de trudă și de experiență acumulată.
“În ultimii doi ani, Poliţia Română s-a confruntat cu un val de pensionări pe legislaţia în vigoare la acel moment şi de aceea avem un deficit destul de mare de personal. Ca şi perspective de încadrare s-a luat măsura de a se scurta perioada de şcolarizare la şcolile de poliţie. În luna decembrie va fi deja festivitatea de absolvire a unei noi promoţii care va avea un număr dublu de absolvenţi faţă de cei care erau şcolarizaţi până în prezent.
S-a luat măsura ca această situaţie de şcolarizare să fie pe o perioada nedeterminată până la acoperirea deficitului de personal. În 2016 au fost şi încadrări din surse externe şi tot avem deficit. Fără să vă amintesc de calitatea profesională a celor care s-au pensionat, oameni cu vârste cuprinse între 48 şi 55 de ani, cu experienţă. Nou-veniții au luat-o de la zero și acum învaţă. Abia în câţiva ani, cu multă muncă, vor fi la nivelul profesional cerut de noi și pentru asigurarea unei calități corespunzătoare a muncii în Poliție”, a declarat la întâlnirea respectivă șeful IJP Prahova.
În ianuarie, admitere la şcolile de poliţie cu număr record de locuri
În perioada 13 – 21 ianuarie 2018, Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” Câmpina și Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca vor organiza concurs de admitere pentru o nouă promoție de elevi, durata studiilor la cele două școli de agenți de poliție fiind de numai 1 an.
Locurile scoase la concurs sunt repartizate astfel: 1.300 de locuri (dintre care 16 locuri speciale pentru rromi și 10 pentru minorități) la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr”, din Câmpina și 300 de locuri (dintre care 6 sunt locuri speciale pentru rromi și 3 pentru minorități), la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca.
Cererile de înscriere ale candidaţilor pentru concursul de admitere în instituţiile de învăţământ postliceal ale Ministerului Afacerilor Interne se pot depune până la data de 5 decembrie 2017, la Serviciul Resurse Umane din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova.
Pe lângă documentele pe care trebuie să le depună la dosarul de înscriere, candidații vor trece, până la examenele din luna ianuarie de la școlile pentru care optează, printr-o primă etapă de examinări medicale și psihologice.
Examinarea medicală a candidaţilor se realizează în baza planificării făcute de Serviciul Resurse Umane din cadrul IJP Prahova, la Centrul Medical de Diagnostic şi Tratament Ambulatoriu Ploieşti, situat în Bariera Bucureşti, în imediata apropiere de Universitatea „PETROL-GAZE” Ploieşti. Aici le va fi evaluată în detaliu starea de sănătate, în conformitate cu baremele medicale şi dispoziţiile în vigoare. Pe de altă parte, evaluarea psihologică a tuturor candidaţilor, indiferent de unitatea de învăţământ pentru care au fost recrutaţi, se efectuează la nivelul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova, de către specialiştii din cadrul Centrului de Psihosociologie al Ministerului Afacerilor Interne, potrivit unei planificări, care va fi adusă la cunoştinţa candidaţilor în timp util, prin postare pe site-ul www.ph.politiaromana.ro, Secţiunea carieră, admitere ianuarie 2018 și la avizierul unității.
Promoția actuală a școlilor de poliție, care va finaliza cursurile în luna decembrie a acestui an, ar urma să fie încadrată de la începutul anului viitor în structurile Poliției Române, ceea ce ar însemna o mică gură de oxigen inclusiv pentru IJP Prahova.
Până atunci, însă, poliția prahoveană rămâne cu acest deficit de personal de aproape 20%, care ar putea să aibă urmări negative atât asupra siguranței cetățenilor, cât și asupra derulării activităților specifice muncii de polițist.