Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a raportat, recent, un rezultat pozitiv înregistrat la nivel global în lupta contra hepatitei virale, cu o cifră record de 3 milioane de persoane care au beneficiat de tratament pentru hepatita C în ultimii doi ani, informează DPA. De asemenea, alte aproximativ 2,8 milioane de persoane au început un tratament de lungă durată pentru hepatita B în 2016, potrivit Agerpres.
”Am constatat o creștere de aproape cinci ori în ultimii cinci ani a numărului țărilor care dezvoltă planuri la nivel național pentru eliminarea hepatitelor virale care pun în pericol viața”, a declarat Gottfried Hirnschall, directorul Departamentului de programe globale pentru HIV și hepatite din cadrul OMS.
”Aceste rezultate oferă speranța că eliminarea hepatitei poate să devină și va deveni realitate”, a adăugat acesta.
Cu toate acestea, hepatita cauzează peste 1,3 milioane de decese anual, notează sursa citată.
Finanțarea rămâne o constrângere majoră, majoritatea statelor lipsindu-le resursele financiare adecvate pentru a susține serviciile-cheie în domeniul hepatitei, conform OMS, aceasta subliniind nevoia de a extinde măsurile de testare și diagnostic pentru hepatita B și C.
Potrivit estimărilor din anul 2015, una din zece persoane care trăiește cu hepatita B și una din cinci persoane care are hepatita C sunt conștiente de existența acestor infecții.
OMS a publicat cifrele înaintea World Hepatitis Summit din 2017, eveniment ce are loc în Sao Paulo, Brazilia.
Hepatita reprezintă o inflamare a ficatului transmisă prin alimente sau apă contaminate ori fluide corporale infectate și este împărțită în cinci tipuri virale principale.
În cazul hepatitei A șansele de vindecare sunt mari, în timp ce persoanele infectate cu hepatite B sau C pot dezvolta infecții cronice care pot duce la ciroza hepatică și cancer.