Consumul frecvent de băuturi răcoritoare ce conţin zahăr contribuie la dezvoltarea diabetului zaharat, a hipertensiunii arteriale şi a altor probleme de sănătate, potrivit unei analize a studiilor epidemiologice publicate în revista de specialitate „The Journal of the Endocrine Society”, notează sciencedaily.com, preluat de MedLive.ro.
În analiza lor, cercetătorii constată prezenţa unei asocieri între consumul de băuturi răcoritoare îndulcite şi declanşarea sondromului metabolic – un grup de factori de risc ce indică predispoziţia pentru dezvoltarea bolilor de inimă, a accidentului vascular cerebral şi a diabetului.
Factorii de risc includ obezitatea abdominală, nivelul ridicat de trigliceride, creşterea tensiunii arteriale, creşterea nivelului de glucoză din sânge şi scăderea nivelului de lipoproteine din sânge, cunoscute ca grăsimi bune.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că afecţiunile cardiometabolice, precum sindromul metabolic şi diabetul zaharat, sunt responsabile pentru decesul a 19 milioane de oameni în întreaga lume, anual.
„Consumul de băuturi răcoritoare îndulcite creşte în mod constant în rândul persoanelor de toate vârstele din întreaga lume. Analiza noastră arată că majoritatea studiilor epidemiologice sugerează că aceste băuturi contribuie la debutul sindromului metabolic, diabetului şi hipertensiunii arteriale,” declară autorul principal al analizei, Dr. Faadiel Essop, cercetător în cadrul Stellenbosch University din Africa de Sud.
Autorii au analizat 36 de studii realizate pe tema efectelor cardiometabolice ale consumului de băuturi îndulcite cu zahăr în ultimul deceniu. Întrucât unele studii au avut rezultate contradictorii privind relaţia dintre consumul acestor băuturi şi starea de sănătate, cercetătorii au evaluat critic datele studiilor pentru a ajunge la rezultate mai ferme.
Deşi au existat câteva studii ce au ajuns la rezultate neutre, majoritatea cercetărilor au susţinut legătura dintre consumul de băuturi răcoritoare îndulcite cu zahăr şi riscul dezvoltării sindromului metabolic.
La majoritatea studiilor au participat persoane ce obişnuiau să consume mai mult de cinci băuturi răcoritoare pe săptămână. Cercetările au arătat că numai două porţii de băuturi răcoritoare îndulcite cu zahăr consumate pe săptămână au fost asociate cu un risc crescut de declanşare a diabetului de tip II, iar consumul unei singure porţii de suc pe zi a fost asociat creşterii tensiunii arteriale în rândul participanţilor. „Constatările noastre demonstrează că există o nevoie clară de a educa publicul cu privire la efectele dăunătoare ale consumului de băuturi răcoritoare ce conţin zahăr,” declară Dr. Essop.
„Înţelegerea noastră cu privire la acest subiect deschide drumul unor cercetări suplimentare ce clarifică modul în care astfel de băuturi ne afectează sănătatea. Observăm care sunt limitările cercetărilor efectuate până în prezent pe această temă, dar şi necesitatea efectuării unor studii pe termen lung şi a dezvoltării de noi metode standardizate de cercetare,” conchide acesta.