Modificările climatice, manifestate prin fenomene precum albirea coralilor, topirea ghețarilor și incendii extreme, amenință de aproape două ori mai multe situri naturale din patrimoniul mondial în raport cu situația existentă în 2014, au anunțat ieri reprezentanții Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (UICN), care au îndemnat comunitatea internațională să adopte „acțiuni urgente” pentru conservarea acestor „comori”, informează AFP, citată de Agerpres.
Dintre cele 241 de situri naturale incluse în patrimoniul mondial UNESCO, 62 sunt de acum înainte „amenințate de modificările climatice”, față de cele 35 de situri ce erau amenințate în 2014, data la care a fost publicat precedentul buletin intitulat „Orizontul patrimoniului mondial”, întocmit de IUCN.
„Acest raport transmite un mesaj clar delegaților reuniți la Bonn (care participă la cea de-a 23-a conferință pentru climă organizată de ONU, n.r.): modificările climatice acționează cu rapiditate și nu ocolesc cele mai prețioase comori ale planetei noastre”, a comentat Inger Andersen, directorul general al IUCN, într-un comunicat de presă.
Recifele din Marea Barieră de Corali din Australia, regiunea costieră din Belize și atolul Aldabra din Seychelles, afectate de creșterea temperaturii mării, care îi face să sufere fenomenul de albire, se numără printre cele mai periclitate ecosisteme de pe planetă.
Într-o situație similară se află și ghețarii, a căror topire se dovedește îngrijorătoare în special în parcul național Kilimanjaro din Tanzania și în regiunea Jungfrau-Aletsch din Alpii elvețieni.
Modificările climatice au, de asemenea, un impact negativ asupra zonelor umede, terenurilor joase din delte și a anumitor ecosisteme vulnerabile la incendii, potrivit aceluiași raport, care estimează că încălzirea climei generează un „risc potențial” pentru alte 55 de situri naturale din patrimoniul UNESCO.
Întrucât aceste situri joacă un rol „crucial pentru economiile din zonă și pentru mijloacele de subzistență locale”, distrugerea lor „poate avea consecințe devastatoare, care pot să depășească frumusețea lor excepțională și valoarea lor naturală”, a subliniat Tim Badman, directorul programului „Patrimoniul mondial” din cadrul IUCN.