Proiect de finanţare româno–elveţian
Potrivit secretarului de stat în Ministerul pentru Mediu de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMCA), Paula Pîrvănescu, IMM pot obține în condiții avantajoase credite de investiții în lei, de până la 300.000 de franci elvețieni, prin Programul româno-elvețian, derulat în parteneriat cu CEC Bank.
“Programul româno-elvețian este un proiect pentru reducerea disparităților economice și sociale. Este o variantă bună de finanțare pentru IMM, cu condiții destul de accesibile de accesare și cu o perioadă lungă de creditare de șapte ani”, a mai precizat, în acest context, Paula Pîrvănescu.
Numărul de salariaţi din România s-a redus „semnificativ”
Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, citat de Agerpres, a anunțat că sectorul companiilor din România este slab dezvoltat raportat la dimensiunile pieței autohtone, comparativ cu celelalte țări europene foste socialiste.
Potrivit lui Florin Georgescu, în România sunt 2,2 IMM la suta de locuitori, iar media Uniunii Europene este de 4,5 firme. În Cehia sunt 9,4, în Slovacia — 7,5, Slovenia — 6,4, Lituania — 5,4, Ungaria — 5,3, Letonia — 5,2, Estonia — 4,9, Bulgaria — 4,4 și Polonia — 4,1.
Agerpres mai scrie că numărul de salariați la nivelul economiei s-a redus semnificativ față de anul 1990. Astfel, în 1990 erau 8,2 milioane (inclusiv șomajul «mascat» prin angajări artificiale în întreprinderile socialiste), față de 3,4 milioane pensionari (raport 2,4 salariați la un pensionar). În iunie 2017, erau 4,9 milioane salariați comparativ cu 5,2 milioane pensionari, în condițiile în care, după 1989, șomajul a fost «mascat» prin pensionări anticipate și fenomenul de emigrare (raport 0,92 salariați la un pensionar).
Prejudiciul identificat de către DNA se ridică la sute de milioane de euro
Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a afirmat joi că prejudiciul identificat de DNA în 2016, reprezentând sechestre, numai pentru faptele de abuz în serviciu, este de 263 de milioane de euro, potrivit Infolegal.
„Mai mult de un sfert dintre inculpații trimiși în judecată în 2016 au comis infracțiuni de abuz în serviciu. Prejudiciul identificat de DNA, reprezentând sechestre, numai pentru fapte de abuz în serviciu în 2016, este de 263 milioane euro. Aceste date statistice ne arată o situație îngrijorătoare a fenomenului de abuz în serviciu și ne arată că nu avem un sistem de achiziții publice curat și transparent. Rezultatele noastre demonstrează că, în lipsa unor măsuri clare de prevenire, corupția în instituțiile publice s-a manifestat prin aceleași acțiuni repetitive”, a precizat Laura Codruța Kovesi la „Forumul Republica Moldova-România în domeniul justiției Ediția a II-a”, precizări apărute pe site-ul DNA.