Consiliul Concurenței analizează tranzacțiile dintre două bănci

Consiliul Concurenţei anunță, printr-un comunicat de presă, că reprezentanții instituției analizează tranzacţia prin care OTP Bank România preia Banca Românească SA şi activele româneşti aferente sucursalei
din Londra şi ale filialei din Malta aparținând National Bank of Greece SA (NBG). “Activele preluate reprezintă împrumuturile și garanțiile aferente acestora încheiate de către sucursala din Londra a NBG, respectiv filiala malteză a NBG, către diverși clienți români. Atât OTP Bank România, cât și Banca Românească SA activează în domeniul serviciilor financiare și bancare. OTP Bank România face parte din grupul OTP ce furnizează servicii financiare universale în Ungaria, România, Muntenegru, Croația, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Slovacia și Serbia”, mai precizează Consiliul Concurenței în același document de presă.

Amendă pentru Telekom România Mobile Communications

Telekom România Mobile Communications a fost amendată cu 200.000 de lei de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) pentru nerealizarea sau întârzierea în procesul de portare a 6.173 de numere de telefon, a anunțat arbitrul telecom, într-un comunicat de presă transmis Agerpres.
„Ca urmare a unor plângeri venite atât din partea unor clienți ai Telekom Mobile, cât și din partea altor furnizori de telefonie, care sesizau împiedicarea sau întârzierea procesului de portare a unui număr semnificativ de numere, ANCOM a demarat un control. S-a constatat astfel că, în perioada 1 mai —
21 iulie 2017, Telekom Mobile nu a răspuns prin mesajul standard în cazul a 7.213 cereri de portare, fapt ce a determinat ca, până la data de 21 august 2017, să nu se realizeze portarea pentru 1.232 de numere individuale unice, respectiv să se întârzie portarea pentru alte 4.941 de numere individuale unice. Pentru că a încălcat astfel prevederi ale legislației din domeniul comunicațiilor electronice, Telekom România Mobile Communications a fost amendată cu suma de 200.000 de lei, pe care va trebui să o achite către bugetul de stat”, notează ANCOM, citat de Infolegal.

Restricții la cumpărarea de mașini second–hand

Potrivit unui proiect de lege inițiat de către PSD, autovehiculele second-hand din străinătate vor fi comercializate doar de către firme, iar persoanele fizice nu vor putea cumpăra decât cel mult un singur astfel de automobil într-o perioadă de doi ani. “Dacă ar fi adoptate, interdicțiile cu impact asupra dreptului de proprietate și a posibilității de a dispune de patrimoniul personal ar fi mult mai dure decât reglementările prin care și Guvernul vrea să descurajeze, dar la nivel fiscal, prin taxe mai mari, persoanele care cumpără mai multe mașini vechi din străinătate și le vând în România fără să plătească impozit”, scrie site-ul Profit.ro. Aceeași sursă mai precizează că “inițiatorii legii motivează că prin adoptarea acestui act normativ au în vedere o colectare mai eficientă a impozitelor la bugetul de stat și eliminarea operațiunilor comerciale nefiscalizate de autovehicule second-hand achiziționate în spațiul intracomunitar și revândute în România”.