Crucea Roşie olandeză a prezentat miercuri „scuzele sale profunde” pentru că nu a făcut suficient pentru a ajuta victimele evreieşti persecutate de nazişti în cursul celui de-al Doilea Război Mondial, după publicarea unui raport care o critică sever pentru inacţiunea ei, relatează AFP, citată de Agerpres.
„Anii războiului au fost fără îndoială o pată neagră în cei 150 de ani ai istoriei noastre „, a declarat preşedintele Crucii Roşii, Inge Brakman, regretând „lipsa de curaj” din partea organizaţiei umanitare în cursul ocupaţiei Olandei de către nazişti. „Am prezentat scuzele noastre profunde victimelor şi rudelor lor”, a spus el, subliniind că organizaţia recunoaşte „erorile făcute în timpul şi după război”. Într-un studiu comandat de Crucea Roşie olandeză, Institutul de studiere a războiului, Holocaustului şi Genocidului din Olanda (NIOD), cu sediul la Amsterdam, a denunţat „deficienţe grave în ajutarea evreilor persecutaţi în Olanda”.
Dintre cei 140.000 de evrei care trăiau în Olanda la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, au supravieţuit doar aproximativ 30.000.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentInfoagenda
Articolul următorSperanţe de revanşă