Carles Puigdemont şi cei patru foşti miniştri catalani, prezenţi la Bruxelles, au fost reţinuţi. Aceştia urmau să fie audiaţi ieri
după-amiază. „În această dimineaţă (n.n. – ieri), cele cinci persoane dorite de Spania s-au predat poliţiei din Bruxelles. Acestea au fost reţinute la 9.17 dimineaţa”, a spus, duminică, purtătorul de cuvânt al procurorilor de la Bruxelles, Gilles Dejemeppe, într-o conferinţă de presă. Un judecător spaniol a emis, la sfârşitul săptămânii trecute, mandat european de arestare pe numele său şi a patru foşti miniştri, toţi fiind prezenţi în Belgia. Totodată, avocatul fostului lider a declarat, săptămâna trecută, că Puigdemont nu are încredere în justiţia spaniolă, dar ar coopera cu instanţele belgiene.
Posibilitatea ca fostul lider catalan Carles Puigdemont să obţină azil în Belgia şi inclusiv în Uniunea Europeană este „destul de mică”, susţin experţi în drept penal european. Astfel, potrivit profesorului de drept penal de la Universitatea din Gronningen, Pim Geelhoed, articolul 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, la care a aderat şi Spania, stabileşte că „dacă judecătorul dintr-o anumită ţară emite un mandat de arestare, celelalte state membre ale UE trebuie să-l predea pe suspect ţării” care a adresat solicitarea, a declarat pentru NOS Pim Geelhoed, profesor de drept penal al UE la Universitatea din Groningen. Cei cinci lideri separatişti nu s-au prezentat la o audiere joia trecută, când alţi nouă foşti membri ai Guvernului regional catalan au fost arestaţi preventiv.
Unul dintre cei nouă reţinuţi a fost eliberat pe data de 3 noiembrie, după ce a plătit o cauţiune în valoare de 50.000 de euro. Cu toţii sunt acuzaţi de rebeliune, răzvrătire şi deturnare de fonduri publice după proclamarea „Republicii Catalonia”.