Timișoara este o adevărată plită încinsă de febra pregătirilor pentru anul 2021, când va exercita titulatura de „Capitală Europeană a Culturii”, iar bunătățile tradiționale din Banat așteaptă să fie gustate de fiecare dintre oaspeții care vor ajunge aici, potrivit unui document prezentat de Agerpres.
Uica Mihai, un adevărat brand în pregătirea preparatelor culinare tradiționale, este nelipsit de la toate evenimentele de promovare a turismului din Banat, în perspectiva anului 2021, pentru că — spune el — orice drumeț trebuie răsplătit cu bucate pe care să nu le uite niciodată.
Pasiunea lui Uica Mihai (Unchiul Mihai—n.r.) pentru ”Arheologia culinară bănățeană”, care va ajunge între copertele unei cărți cu acest nume, a început imediat după Revoluție, când a plecat să-și completeze învățătura la școli de bucătar din Franța, la Strasbourg, unde a stat doi ani, în Spania și în Italia, devenind un fan al bucătăriei de artă — art cuisine, plating special, decorațiuni, farfurii pictate.
”Făcând săpături arheologice în domeniul culinar al Banatului, încerc să folosesc produse de sezon, nimic din hipermarketuri sau din seră. Acum este sezonul de ceapă galbenă, țăler (țelină-n.r.), leuștean, pătrunjel, dar altceva nu, cu excepția ghimbirului, pe care-l folosesc la dulceața de ghimbir, care are virtuți de reîntinerire și vreau să mai ajung o dată june”, spune, zâmbind, Uica Mihai.
El dezvăluie și un secret în privința perioadelor în care trebuie să punem murăturile pentru a rezista un an: după calendarele vechi, de pe la 1900, a învățat că de la Sfânta Mărie Mare (15 august) până la Sfânta Mărie Mică (8 septembrie) se pot pune castraveții la murat, atunci rezistă un an întreg; de la Sfânta Mărie Mică până la Vinerea Mare (Sfânta Parascheva, 14 octombrie) se pun murăturile de toate felurile, combinate, acrite în marinată de oțet de calitate ori puse în saramură cu sare grunjoasă; între Sfânta Parascheva și Sânmihai (Sfinții Arhangheli, 8 noiembrie) se pot pune conservele amestecate, în funcție de cum e vremea (dacă e prea cald, nu se pun conserve, ci doar murături); după Sânmihai, dacă a picat prima brumă, se pune varza la murat.
După aceasta urmează tăierea porcului, a unei oi și, până la primăvară,…. nu ai decât să te învârți prin jurul casei, spune bucătarul din Buziaș.