Ministrul de Finanțe în exercițiu al Germaniei, Wolfgang Schaeuble, a fost ales ieri cu o majoritate covârșitoare în funcția de președinte al Bundestagului, camera legislativă inferioară a parlamentului, informează Reuters și dpa, citate de Agerpres.
Wolfgang Schaeuble, care la 75 de ani este cel mai vârstnic deputat în Bundestag, a fost nominalizat săptămâna trecută pentru această funcție de blocul conservator CDU/CSU al cancelarului german Angela Merkel. Marți, el a obținut 501 de voturi din totalul posibil de 709.
Schaeuble ar putea fi nevoit să recurgă la întreaga sa autoritate politică pentru a ține în frâu noul legislativ care promite să fie „indisciplinat”, având un număr record de șase facțiuni parlamentare, inclusiv Alternativa pentru Germania (AfD), prima formațiune importantă de dreapta care intră în Bundestag după al Doilea Război Mondial.
AfD a câștigat mai mult de 90 de mandate în alegerile federale din septembrie, ceea ce înseamnă că viitorul cabinet Merkel IV se va confrunta cu o opoziție puternică din ambele extreme ale spectrului politic. Astăzi, la Berlin, vor începe discuțiile exploratorii în vederea formării unei coaliții între CDU/CSU, liberali și Verzi.