Se ştie că vitamina D joacă un rol benefic în stimularea sănătăţii oaselor şi a creierului, însă noi dovezi ştiinţifice sugerează că aceasta oferă protecţie suplimentară întregului organism împotriva instalării răcelilor de sezon şi a gripei, potrivit unei revizuiri ştiinţifice a 25 de studii realizate pe această temă. Noile date arată că vitamina D stimulează imunitatea şi ajută la combaterea infecţiilor respiratorii acute, informează time.com, preluat de Hotnews.ro.
Mai multe studii observaţionale au asociat nivelul scăzut de vitamina D din organism cu o predispoziţie pentru contactarea infecţiilor
respiratorii. Cu toate acestea, studiile clinice privind administrarea suplimentelor de vitamina D au avut rezultate contradictorii, dintre care unele studii subliniază beneficiile suplimentării dietei alimentare cu vitamina D.
Pentru a realiza studiul de faţă, publicat recent în revista de specialitate „The British Medical Journal”, cercetătorii au analizat datele medicale a 11 mii de persoane, ce au participat la o serie de studii clinice realizate în 12 ţări. Persoanele care au luat zilnic suplimente cu vitamina D au fost mai puţin predispuse să raporteze prezenţa infecţiilor respiratorii acute, precum gripă sau răceală, arată raportul cercetătorilor.
În plus, cei care au avut un nivel scăzut de vitamina D înainte de a începe administrarea suplimentelor au avut parte de beneficii însemnate, având un risc redus cu până la 50% pentru contactarea răcelilor de sezon.
Persoanele cu un nivel mai mare de vitamina D în organism au observat, de asemenea, o micşorare a riscului declanşării infecţiilor respiratorii, cu aproximativ 10%, o diminuare a riscului egală cu efectul vaccinului injectabil împotriva gripei, sunt de părere cercetătorii.
Vitamina D protejează organismul împotriva răcelilor de sezon prin creşterea nivelurilor de peptide naturale cu efect antibiotic din plămâni.
Acesta poate fi unul dintre motivele pentru care răcelile sunt mai frecvente pe perioada sezonului rece, când expunerea la razele soarelui şi, prin urmare, producţia naturală de vitamina D în organism se află la cel mai scăzut nivel, spun cercetătorii.
De asemenea, noile constatări explică de ce vitamina D protejează organismul şi împotriva atacurilor de astm, declanşate de virusurile respiratorii.
Autorii studiului sunt de părere că rezultatele acestei cercetări ar trebui să încurajeze eforturile autorităţilor medicale din întreaga lume să suplimenteze produsele alimentare cu vitamina D, în special în ţările în care rata deficienţelor este ridicată.
După cum se ştie, Statele Unite ale Americii adaugă vitamina D produselor lactate, sucurilor naturale şi cerealelor, însă alte ţări, precum Marea Britanie, nu aplică aceste practici.
Întrucât infecţiile respiratorii sunt responsabile pentru o rată crescută de vizite medicale şi decese în fiecare an la nivel mondial, o astfel de acţiune ar avea un impact benefic major asupra sănătăţii publice, conchid autorii studiului.