Ministerul Turismului, ANAT, MAI şi MAE i-au sfătuit pe toţi cei care au pachete cumpărate prin Omnia Turism să nu mai plece în acele călătorii, deoarece „conturile agenţiei au fost blocate de bănci, fapt pentru care nu pot fi efectuate plăţi”, se arată într-un comunicat transmis marţi de minister.
„Situaţia creată în urma sinuciderii patronului Omnia Turism SRL este complexă, iar Ministerul Turismului caută soluţii pentru mai multe probleme care au fost create de blocarea conturilor bancare ale agenţiei, imediat după ce s-a difuzat în mass-media vestea morţii acestuia. Într-o primă acţiune, ministrul Turismului, Mircea Dobre, a reuşit să găsească unele soluţii, împreună cu reprezentanţii ANAT, MAI şi MAE, pentru aducerea în ţară a unui grup de 80 de români care au achiziţionat pachete turistice de la această agenţie, şi i-a sfătuit pe toţi cei care au pachete cumpărate prin Omnia Turism să nu mai plece în acele călătorii, deoarece conturile agenţiei au fost blocate de bănci, fapt pentru care nu pot fi efectuate plăţi”, se precizează în comunicat. „Ministrul Mircea Dobre a discutat personal şi cu reprezentanţii instituţiilor bancare şi a reuşit identificarea unor soluţii legale pentru achitarea unei părţi din costurile necesare aducerii în ţară a celor 80 de turişti blocaţi în străinătate. De asemenea, ministrul Mircea Dobre a discutat personal cu o parte dintre clienţii agenţiei Omnia Turism şi cu reprezentanţii agenţiilor partenere, pentru a găsi posibile soluţii de ieşire din această situaţie”, precizează Ministerul Turismului.
În acest moment s-a calculat o pierdere totală de 7,4 milioane de euro, bani încasaţi deja de agenţia Omnia Turism din vânzarea unui număr de 8.300 de pachete vândute pentru anul 2018, în valoare totală de circa 11,4 milioane de euro.
Ministerul Turismului mai precizează că a început „un control” la această agenţie la data de 6 septembrie, iar proprietarul agenţiei a fost invitat, două zile mai târziu, să se prezinte personal la Ministerul Turismului, cu o serie de documente. „Nu s-a prezentat nimeni din partea agenţiei Omnia Turism, drept pentru care un alt control s-a efectuat la sediul agenţiei, la data de 5 octombrie, când s-a aplicat şi o sancţiune de 2.000 de lei”. Iar proprietarului companiei „i s-a lansat o nouă invitaţie de a se prezenta la sediul Ministerului Turismului, cu documentele companiei, pe data de 17 octombrie 2017, la ora 11.00. Consecinţele neprezentării ar fi constat într-o nouă amendă şi ridicarea licenţei, în termenul prevăzut de lege”, mai arată instituţia.
Potrivit Ministerului Turismului, în urma falimentelor mai multor agenţii de turism, înregistrate în ultimii doi ani, instituţia a promovat, în luna august, un proiect de Ordonanţă de Guvern, adoptată în data de 30 august, prin care „s-a creat cadrul legal necesar stabilirii mecanismelor financiare de garantare a pachetelor turistice, în sensul obligării agenţiilor care comercializează pachete turistice de a asigura întreg volumul de vânzări”.
„În prezent, Ministerul Turismului, împreună cu Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) lucrează la ordinul comun care va stabili modalitatea efectivă şi concretă de combinare a instrumentelor de garantare, astfel încât fiecare pachet turistic vândut să poată fi garantat până la furnizarea efectivă a serviciilor turistice achiziţionate de consumatori”, mai arată ministerul.
În zilele următoare, Ministerul Turismului „va continua căutarea unor modalităţi de rezolvare pentru cât mai multe dintre problemele create de agenţia Omnia Turism”, se mai arată în comunicat.
Acasă Actualitate Turiştii care au cumpărat vacanţe prin Omnia Turism sunt sfătuiţi de autorităţi...