Nicoleta Dumitrescu

Deşi în ultimii ani, inclusiv în 2017, au fost nenumărate situaţiile în care fenomenele naturale au distrus locuinţele multor români, luatul de la zero fiind mai mult decât dificil din cauza faptului că bunurile distruse nu erau asigurate, se pare că sunt puţini aceia care au învăţat din aceste evenimente triste. Confirmarea vine de la  Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale S.A. (PAID), care a anunţat că peste 80% dintre locuințele din România sunt neasigurate, în contextul în care este un lucru cunoscut că țara noastră are o largă expunere la riscuri precum cele acoperite prin polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale – cutremur, inundații și alunecări de teren. Situaţia este valabilă şi la nivelul judeţului nostru, în condiţiile în care pentru mai puţin de un sfert dintre locuinţele prahovenilor există asigurare obligatorie. Concret, la sfârșitul lunii septembrie 2017, dintr-un fond locativ de 326.097 de locuințe, erau acoperite printr-o poliță obligatorie  doar 72.376 de locuințe, ceea ce reprezintă un grad de cuprindere în asigurare de 22,19%. 

La începutul lunii octombrie, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale S.A. (PAID) au demarat, la nivel național, o campanie de conştientizare a populaţiei cu privire la importanţa asigurării obligatorii a locuinţelor. Derulată sub sloganul “Anul acesta îmi protejez casa!”, campania a debutat cu judeţul Prahova, întâlnirea fiind organizată la Mizil. Alegerea acestui oraş prahovean nu a fost întâmplătoare, având în vedere faptul că, aşa cum reiese dintr-o serie de răspunsuri solicitate de ziarul Prahova reprezentanţilor Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale S.A. (PAID), dintre localităţile prahovene din mediul urban, la Mizil, au fost încheiate cele mai puţine poliţe de asigurare. Oricum, analizând datele de la nivelul întregului judeţ, este evident că situaţia este mai mult decât alarmantă. Concret, dintr-un fond locativ de 326.097 de locuințe, la sfârşitul lunii septembrie 2017 erau acoperite printr-o poliță obligatorie doar 72.376 de locuințe, ceea ce reprezintă un grad de cuprindere în asigurare de 22,19%! “În anul 2016 au fost emise 74.315 de polițe pentru județul Prahova, dintre care 52.173 în mediul urban şi 22.142 în mediul rural. În anul 2017, până la 30 septembrie, în Prahova au fost emise 54.691 de polițe, dintre care 37.838 în mediul urban şi 16.853 în mediul rural”, reiese din datele solicitate PAID. Anul acesta, în mediul urban, cele mai multe poliţe de asigurare a locuinţei – 22.812 – au fost încheiate la Ploieşti, pe listă mai figurând: Câmpina – 3.641 de poliţe, Sinaia – 1.684, Breaza – 1.714, Buşteni – 1.537, Băicoi – 1.033, Vălenii de Munte – 1.085, Mizil – 873. În mediul rural, până la sfârşitul lunii trecute, cele mai multe poliţe de asigurare au fost încheiate la Măneciu– 853, iar cele mai puţine – 17– la Lapoş.
La nivel naţional, însă, situaţia este şi mai îngrijorătoare, având în vedere că peste 80% dintre locuințele din România sunt, în momentul de faţă, neasigurate. Asta în contextul în care este cunoscut că România are o largă expunere la riscuri precum cele acoperite prin polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale – cutremur, inundații și alunecări de teren.

Poliţa PAD se încheie exclusiv pentru construcţiile cu destinaţie de locuinţă

Din informaţiile primite de la Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale S.A. (PAID), asigurarea obligatorie de locuință, cunoscută și ca Polița PAD – polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale – se încheie exclusiv pentru construcțiile cu destinație de locuință din România. Concret, este vorba despre toate tipurile de locuință- socială, de serviciu, de intervenție, de necesitate, de protocol, casă de vacanţă, conform definiției de la art. 2 din Legea locuinței nr. 114/1996. “În cazul locuințelor situate în condominii, prin locuință se înțelege atât spațiile aflate în proprietate exclusivă, cât și cota-parte din coproprietatea indiviză asupra spațiilor și a elementelor de construcţii comune. De reținut este că nu intră în acoperirea PAD construcții anexe ale locuinței: magazii, bucătării de vară, garaje etc. Excepție fac cazurile în care sunt legate structural de clădirea în care este situată locuința. În cazul anexelor, dependințelor, dotărilor și utilităților, se înțelege a fi legate structural dacă acestea sunt legate de construcția cu destinația de locuinţă prin intermediul unui/unor element/elemente de construcție ce face/fac parte din structura acesteia”, ne-au precizat cei de la PAID.
Trebuie menţionat că, în funcţie de tipul locuinţei, există două tipuri de poliță care se pot încheia: TIP A – polița de 20 de euro sau TIP B – polița de 10 euro. Tip A se referă la construcția cu structură de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic, iar Tip B la construcția cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic.
“Locuințele situate în construcții cum sunt blocurile se încadrează în tipul A. În cazul caselor, încadrarea poate să fie de tip A sau de tip B, în funcție de structura de rezistență și de materialele de construcție utilizate. Riscurile acoperite de asigurarea obligatorie a locuinței (PAD) sunt cutremurele de pământ, alunecările de teren și inundațiile, ca fenomene naturale”, ne-au mai precizat reprezentanţii PAID.
PAID este o societate de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formată prin asocierea societăților de asigurare pentru încheierea de asigurări obligatorii de locuință. Conform prevederilor legii, PAID administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuințelor, care acoperă trei riscuri de bază specifice României: cutremur, inundații și alunecări de teren.