Municipalitatea este obligată să reevalueze nivelul decibelilor din oraș
V. Stoica
Potrivit legilor în vigoare, autoritățile publice locale au obligația să evalueze, o dată la cinci ani, nivelul de zgomot urban la care este supusă populația. Primăria Ploiești va încheia un contract de revizuire a hărților de zgomot pe mai multe niveluri – trafic rutier, trafic feroviar (zona gărilor), industrie și altele – în funcție de care ar trebui să fie luate măsurile necesare în vederea reducerii decibelilor care ar putea afecta sănătatea populației.
Atât hărțile strategice de zgomot, cât și planurile de acțiune pentru reducerea nivelului de zgomot urban sunt obligatorii, însă măsurile se anunţă destul de dificil de luat în contextul în care traficul rutier este tot mai intens și generează cea mai mare poluare fonică din Ploiești, potrivit unui studiu realizat în anul 2013 pentru aglomerarea urbană Ploiești, document care cuprindea, la vremea respectivă, și comunele Bărcănești, Blejoi și Brazi.
Conform studiului realizat în urmă cu patru ani, zgomotul rutier este cea mai mare problemă din acest punct de vedere la Ploiești, intensitatea decibelilor “emanați” de trafic afectând populația care locuiește în clădirile de pe marginea bulevardelor, așa cum se întâmplă pe arterele importante și pe care circulația rutieră este intensă: Bd. Republicii, Bd. Independenței, Bd. București, dar și străzile Gheorghe Doja și Gh. Gr. Cantacuzino și Șoseaua Vestului/Nordului.
Tot în acel studiu se arăta că printre puținele zone liniștite din Ploiești se află Parcul Tineretului, din zona Sălii Sporturilor „Olimpia“, care îndeplinea condițiile pentru a fi declarat ca făcând parte dintre cvartalele fără zgomot ale orașului, respectiv cu valori maxime permise mai mici de 55 de decibeli, pentru toate sursele de zgomot.