Reversarea fenomenului migraţionist ar putea deveni o tendinţă, dacă ţinem cont de intenţia crescută a tinerilor români plecaţi în străinătate de a fi antreprenori în ţara lor. Mulţi dintre aceştia îşi doresc să revină în România şi să deschidă o afacere, dar remarcă şi multe piedici, relevă un studiu realizat de fundaţia CAESAR, citat de Wall-Street.ro.
Studiul a fost realizat cu tineri stabiliţi în ţări precum Marea Britanie, Franţa, Germania, SUA, Danemarca, Olanda sau Belgia. Din totalul respondenţilor, 42% sunt angajaţi în mediul privat şi 27% sunt studenţi, restul fiind antreprenori, angajaţi la instituţii publice sau în căutare de oportunităţi. 79% dintre respondenţi se gândesc să lanseze un proiect antreprenorial pe cont propriu iar 30% dintre aceştia se uită spre domenii precum IT&C. Pe locul 2 în topul domeniilor preferate, la o distanţă semnificativă, se află construcţiile, cu aproape 14%.
La capitolul constrângeri, majoritatea respondenţilor a semnalat birocraţia, dar şi accesul la finanţare. Costurile mari de înfiinţare, lipsa informaţiilor privind înfiinţarea dar şi legislaţia restrictivă sunt alte obstacole menţionate de aceştia. De asemenea, 41,7% dintre respondenţi cred că o finanţare de 40.000 de euro ar fi un motiv convingător de a începe un proiect antreprenorial în România.
80% dintre cei care au participat la studiu au vârste între 21 şi 25 de ani, 10% dintre ei au studii doctorale iar cei mai mulţi (35%) au studiat sau studiază economia şi administrarea afacerilor.
La începutul lunii octombrie, Fundaţia CAESAR a lansat trei proiecte DIASPORA StartUp, finanţate din Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 3 “Locuri de muncă pentru toţi”.
Proiectele sunt realizate în cadrul a trei parteneriate strategice, intitulate sugestiv “Diaspora Restart”, “Antreprenor_Diaspora: Hai acasă!” şi “Afacerea ta acasă.- Start Up de succes în România”.
Programul se adresează cetăţenilor români cu vârsta minimă de 18 ani, care doresc să deschidă o afacere în ţară şi pot face dovada domiciliului sau rezidenţei în străinătate în ultimele 12 luni până la momentul înscrierii în program şi a experienţei sau studiilor în străinătate în domeniul în care intenţionează să-şi deschidă afacerea.
Scopul proiectelor este încurajarea antreprenoriatului românesc prin susţinerea românilor din diaspora în înfiinţarea de afaceri cu profil non-agricol în zona urbană din toate regiunile de dezvoltare ale României, cu excepţia Bucureşti-Ilfov.