Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a subliniat, într-un mesaj cu prilejul Zilei Națiunilor Unite, că România a avut o contribuție semnificativă la promovarea valorilor ONU, la îndeplinirea vocației sale universale de pace și cooperare, precum și la susținerea fermă a democrației și respectului pentru drepturile și libertățile fundamentale ale omului. „România rămâne o promotoare activă a principiilor Cartei ONU și este hotărâtă să se implice în continuare în activitățile organizației pentru asigurarea păcii și securității internaționale, a respectului pentru dreptul internațional, precum și pentru atingerea unei dezvoltări durabile. În actualul context internațional, marcat de multiplicarea și diversificarea riscurilor și amenințărilor la adresa păcii și securității internaționale, se amplifică rolul și responsabilitățile celui mai important for global, precum și așteptările din partea statelor membre ale organizației și ale cetățenilor acestora”, a afirmat ministrul de Externe, conform unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) transmis ieri AGERPRES. Ieri s-au împlinit 62 de ani de când România participă activ în cadrul ONU.
În acest sens, Teodor Meleșcanu a precizat că dorința României de a contribui responsabil și activ la activitatea ONU este demonstrată și de susținerea candidaturii țării noastre pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU la alegerile din 2019 pentru mandatul 2020 — 2021. ”Sub deviza «Un angajament pe termen lung în favoarea Păcii, Justiției și Dezvoltării», România este pregătită și determinată să contribuie, alături de statele membre, prin experiența și resursele sale, la creșterea eficienței organizației și adaptarea la mediul internațional actual”, a mai afirmat șeful diplomației române. Ieri , statele membre ale Organizației Națiunilor Unite au aniversat Ziua Națiunilor Unite, marcând astfel intrarea în vigoare, în 1945, a Cartei care stă la baza înființării și funcționării organizației. Carta ONU a fost semnată la 26 iunie 1945 la Conferința de la San Francisco, SUA, și a intrat în vigoare la 24 octombrie în același an. În prezent, organizația numără 193 de state membre.
România a devenit stat membru al ONU la 14 decembrie 1955, prin adoptarea unei rezoluții a Adunării Generale, amintește MAE.