F. T.

“Pot spune că, pe linia combaterii delictelor silvice, avem o bună, chiar foarte bună colaborare cu toate instituțiile abilitate, respectiv cu Direcția Silvică Prahova, Garda Forestieră, Poliție etc”, ne-a declarat, ieri, comandantul Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Prahova, colonel Liviu Coman (în foto).
Contextul în care a fost făcută afirmația este recrudescența, în anumite zone din Prahova, în special Șotrile și Valea Unghiului – Jugureni, a sustragerilor de material lemnos de către anumiți indivizi, mai ales de etnie romă, aceștia făcându-și o adevărată “meserie” din a fura atât din pădurile administrate de către Direcția Silvică, cât și din pădurile particulare.
Întrebat în baza căror informații jandarmii prahoveni patrulează și, implicit, prind în flagrant făptuitorii, șeful jandarmeriei prahovene ne-a precizat: ”Atât ca urmare a plângerilor făcute de către proprietarii de păduri – și nu puțini au fost aceia care mi-au reclamat acest lucru – cât și în urma unor informații proprii. Chiar astăzi am înaintat o adresă către Garda Forestieră Prahova, pentru a face o evaluare în zona Şotrile, de pe raza Ocolului Silvic Câmpina, asupra cantităţii de material lemnos furat ”.
De ce a fost înaintat acest memoriu? Fiindcă, potrivit informațiilor primite de la IJJ Prahova, în afară de persoanele prinse sustrăgând material lemnos la sfârșitul săptămânii trecute – despre care am relatat într-unul dintre numerele ziarului nostru – angajații instituției au mai executat, în aceeași zonă, luni, 2 octombrie, o altă acțiune, în urma căreia au fost prinși alți doi indivizi, ambii din Șotrile, care tăiaseră ilegal arbori din specia fag, cu diametrul de 80 și, respectiv, 65 de centimetri, fără a deține documente care să ateste acest drept.
De asemenea, una dintre persoanele prinse la furat scosese până la liziera pădurii, folosind un tractor cu remorcă, doi metri cubi lemn din specia stejar, pe care urma să îi transporte ulterior la domiciliu. Uneltele de debitat au fost confiscate. În respectiva zonă, volumul total al lemnului tăiat ilegal se ridică la peste zece metri cubi lemn de fag! În acest context, jandarmii prahoveni au întocmit proces verbal de constatare a faptelor de natură penală – respectiv tăiere fără drept de arbori din fondul forestier național – care a fost înaintat Poliției Municipului Câmpina.
Reamintim că, în afara celor două persoane prinse la furat la Șotrile în seara zilei de luni, 2 octombrie, jandarmii prahoveni au mai descins şi la sfârșitul săptămânii trecute, în aceeași zonă în care căruțele cărau în neștire fag. Iar cei care se îndeletniceau cu această meserie au declarat, cu nonșalanță, oamenilor legii că a fura lemn reprezintă o “meserie profitabilă”.