V. Stoica

Bulversare totală în trei sferturi dintre primăriile prahovene, din cauza lipsei fondurilor necesare achitării salariilor aferente lunii octombrie ale personalului din învățământ!
77 de unități administrativ-teritoriale au nevoie ca de aer de o rectificare bugetară în urma căreia să fie distribuite sumele necesare pentru ultimele trei luni ale acestui an localităților prahovene în declin bugetar la capitolul învățământ.
34,8 milioane de lei este valoarea fondurilor obligatorii de repartizat în Prahova pentru ca unitățile de învățământ preuniversitar să nu se blocheze, la o adică, din cauza protestelor care ar putea izbucni ca urmare a întârzierii achitării drepturilor salariale pentru cadrele didactice și nedidactice care își desfășoară activitatea în școlile din cele 77 de localități cu probleme din acest punct de vedere.

Cei mai năpăstuiți sunt profesorii care predau în școlile din Lapoș, Salcia și Teișani, localități în care primăriile au rămas fără bani de salarii, în special din cauza numărului redus de elevi din unitățile de învățământ, dar și ca urmare a lipsei din bugetele locale a fondurilor necesare asigurării salarizării la acest capitol. Practic, potrivit liderului Sindicatului „Școala Prahovei”, Ion Duță, cadrele didactice nu și-au primit salariile aferente lunii septembrie. Un caz special pare să fie în comuna Teișani, unde a scăzut foarte mult numărul de elevi și, din această cauză, s-au diminuat și fondurile alocate pentru salarizarea personalului din învățământ. Pentru preîntâmpinarea unor probleme cu asigurarea banilor la capitolul învățământ, Inspectoratul Școlar Prahova ar fi solicitat chiar și modificarea rețelei de școlarizare din comuna Teișani, prin comasarea unor unități de învățământ, având în vedere tocmai faptul că nu se atingea numărul legal de elevi. Acum, pentru că decizia consilierilor locali din Teișani a fost să nu aprobe comasarea școlilor, s-a ajuns în situația în care nu mai există bani pentru salarizarea cadrelor didactice.
În afara problemelor apărute în localitățile ajunse “falimentare la capitolul asigurării banilor pentru profesori”, după cum spune liderul Sindicatului “Școala Prahovei”, există acum o altă amenințare: să intre în aceeași categorie și cele 77 de localități din județul Prahova care au cerut suplimentări masive la rectificarea bugetară destinată acoperirii fondurilor de salarii în învățământ.
La solicitarea ziarului Prahova, reprezentanții Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Ploiești au precizat că “DGRFP Ploiești a solicitat, la data de 15.09.2017, cu adresa nr. 11654, necesarul de sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor cu salarii, sporuri, indemnizații și alte drepturi salariale în bani și contribuțiile aferente, şi, prin centralizare, a rezultat că un număr de 77 de unități administrativ-teritoriale solicită suplimentar 34.861 mii lei (n.n. – 34,8 milioane de lei), un număr de 20 de unități administrativ-teritoriale nu solicită nicio sumă și un număr de 7 unități administrativ-teritoriale solicită diminuarea sumelor alocate cu 1.009 mii lei (n.n. – un milion de lei). În cursul lunii octombrie au mai fost primite 10 adrese prin care se confirmă suma solicitată anterior sau se solicită o sumă modificată”.
Deocamdată, însă, nu a fost adoptată hotărârea de guvern prin care ar trebui să fie repartizate sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor salariale ale primăriilor astfel încât să fie asigurat necesarul de resurse pentru plata salariilor la instituțiile de învățământ preuniversitar de stat. Acest lucru înseamnă, implicit, că ar putea să apară o situație extrem de dificilă pentru mai mult de trei sferturi dintre localitățile prahovene: să fie cel puțin în imposibilitatea de a asigura la timp salariile cadrelor didactice și ale personalului nedidactic din școli!
Pe de altă parte, însă, acolo unde există posibilitatea financiară legală – puțin probabil, după creșterile imense de salarii din administrațiile publice locale – consiliile locale pot să asigure banii din bugetele proprii. “Consiliile locale și consiliul județean, respectiv consiliile locale ale sectoarelor municipiului București pot contribui din bugetele proprii la finanțarea de bază și complementară a unităților de învățământ peuniversitar de stat”, spune un articol din Legea educației naționale.
Ușor de spus, greu (imposibil) de făcut.