Violeta Stoica
Zeci de termene s-au scurs în procesul penal în care Viorica Oniga, fost președinte al Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova, este judecată la instanța de fond a Tribunalului Buzău (foto) pentru luare de mită, în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul, în formă calificată şi în formă continuată, complicitate la infracţiunea de înşelăciune, în formă continuată şi fals intelectual, în formă continuată.
Pe 20 septembrie s-au împlinit patru ani de la primul termen din acest dosar penal, a cărui istorie a început la Tribunalul Prahova, înainte de a fi strămutată cauza la Tribunalul Buzău, pe motiv de “publicitate” exagerată în presa prahoveană.
Sutele de martori în acest proces au fost audiați de instanța penală a Tribunalului Buzău vreme de mai multe ședințe de judecată, unii dintre cei citați fiind aduși cu mandat în fața judecătorilor. La patru ani de la începerea procesului penal, principala inculpată din această cauză, Viorica Oniga, rămâne sub control judiciar și nu are voie să ia legătura cu niciunul dintre martorii din proces sau cu ceilalți 12 inculpați.
Nici mai mult, nici mai puțin de 245 de martori – medici specialiști, medici primari, medici de familie, dar și persoane care au beneficiat de certificatele de handicap – au fost pe lista persoanelor audiate în procesul lotului Oniga, în care 13 inculpați au fost trimiși în judecată de procurori în anul 2013.
Marți, 10 octombrie, a avut loc un nou termen de judecată în procesul desfășurat pe fondul cauzei, magistrații de la Tribunalul Buzău considerând că se impune menținerea măsurii preventive a controlului judiciar față de Viorica Oniga, dispusă în luna noiembrie 2015, după ce persoana respectivă a trecut prin arestul preventiv și, ulterior, prin arest la domiciliu.
Așadar, Oniga va fi în continuare obligată să respecte obligațiile decise de instanța de judecată de la Tribunalul Buzău, ceea ce înseamnă că va trebui să se prezinte la instanţa de judecată ori de câte ori este chemată, să informeze dacă își schimbă locuința, să se prezinte la Biroul de Supravegheri Judiciare din cadrul IPJ Prahova o dată pe lună. Aceasta nu va putea să plece din țară pe perioada menținerii controlului judiciar, dar nici să comunice cu inculpații și cu sutele de martori din dosar sau să dețină arme. În caz contrar, a atras atenția instanța, dacă va încălca aceste obligații, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura preventivă a arestului la domiciliu sau a arestării preventive.
În dosarul penal înaintat spre judecare, iniţial, Tribunalului Prahova, procurorii DNA Ploieşti precizau, printre multe altele, că “inculpata Oniga Viorica – preşedintele Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap – şi Borcan Ioana – membră a comisiei respective, în schimbul unor sume de bani sau foloase materiale, au stabilit încadrarea în grad de handicap a solicitanţilor şi eliberarea certificatelor de încadrare în grad de handicap, deşi aceştia nu sufereau de afecţiunile care să le confere acest drept. Pe parcursul urmăririi penale, marea majoritate a persoanelor cercetate a recunoscut faptele săvârşite”.
În afara dosarului principal, care a fost scos de pe rolul Tribunalului Prahova și transferat la Tribunalul Buzău, lotul inculpaților judecați pentru eliberarea certificatelor de handicap unor persoane care nu ar fi avut probleme de sănătate care să le justifice a mai avut un dosar deschis în 2014, care însă a fost conexat dosarului de fond aflat pe masa magistraților buzoieni.
Condamnare de opt luni cu suspendare într-un alt dosar
Fosta şefă a Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, Viorica Oniga, a fost condamnată, în vara anului 2013, la opt luni de închisoare cu suspendare de către judecătorii Curţii de Apel Ploieşti, pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese, sentința rămânând definitivă în anul 2014, după apelul judecat la Înalta Curte de Casație și Justiție.
În acest dosar, Oniga a fost trimisă în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești pentru săvârşirea a două infracţiuni de conflict de interese aflate în concurs real, „comise prin aceea că, în calitate de funcţionar public, preşedinte al Comisiei de Evaluare a Persoanelor cu Handicap pentru Adulţi Prahova, aflată în subordinea Consiliului Judeţean Prahova, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în datele de 19 iunie 2008 şi 30 iunie 2008, a participat la luarea deciziei privind încadrarea în grad de handicap pentru Bănică Romulus Bujor şi Bănică Dardu, soţul şi respectiv fiul acesteia, semnând certificatele de încadrare în grad de handicap şi documentarele de evaluare medicală”.
Trimisă în judecată de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, în data de 22 mai 2013, Oniga a primit pedeapsa de la instanța de fond în urma unui proces-fulger, care a avut doar un termen de judecată. Magistraţii au ţinut cont de faptul că fosta şefă a Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap şi-a recunoscut vinovăţia şi, prin urmare, a beneficiat de reducerea pedepsei cu o treime, în conformitate cu prevederile art. 320 indice 1 din Codul de procedură penală.