Numărul victimelor traficului de persoane identificate a scăzut, în 2016, cu 14 procente față de anul precedent, de la 880 la 756, majoritatea dintre acestea (aproape 77%) fiind femei, iar aproximativ 370 – minori, a declarat Maximilian Nicolae, directorul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane (ANÎTP). În ceea ce privește județele din care provin victimele, pe primele locuri s-au aflat Dolj, Galați, Bacău, Argeș și Prahova, iar principalele țări de destinație au fost Italia, Spania, Marea Britanie și Germania, a spus oficialul ANÎTP. După cum v-am mai informat, anul trecut, 35 persoane din Prahova au fost victime ale traficului de persoane, mai mult de jumătate dintre acestea fiind minore. Cele mai tinere fete aveau doar 15 ani și erau trimise să se prostitueze potrivit datelor centralizate de Centrul Regional Împotriva Traficului de Persoane Ploiești. „În ceea ce privește nivelul de educație, majoritatea victimelor traficului de persoane au între cinci și opt clase, respectiv 371 dintre cele peste 700 identificate. Este de remarcat faptul că majoritatea, peste 50% dintre minori, provin din familii biparentale, în ciuda a ceea ce se consideră că sunt mult mai vulnerabili copiii care sunt crescuți de un singur părinte. Asta arată diversitatea și implicațiile în plan social pe care le are fenomenul traficului de persoane și că el nu poate fi tratat doar printr-o judecată empirică, să creăm anumite etichete pe care să le punem potențialelor victime”, a precizat Maximilian Nicolae la Conferința internațională privind traficul de persoane, eveniment organizat de Grupul pentru combaterea traficului de persoane care funcționează în cadrul Parlamentului României.
Potrivit acestuia, principala modalitate de recrutare a victimelor este cea făcută de către traficant, iar în marea majoritate a cazurilor acesta este o persoană cunoscută anterior de către victimă. „Ceea ce încercăm noi să facem cu partenerii tradiționali este să oferim informații utile publicului larg, în speranța că aceste informații le vor fi de ajutor pentru a evita capcanele traficanților. Pe lângă recomandările privind ceea ce au de făcut, noi le dăm și câteva semnale de alarmă, astfel încât în momentul în care li se face o ofertă (…) persoana respectivă să știe că există riscul de a se afla în situația de a deveni victima traficului. Practic, i se spune că nu trebuie să cunoască limba țării respective, că nu trebuie să aibă contractul în limba română, să nu spună acasă motivul real pentru care pleacă, să accepte să i se plătească cu împrumut drumul și să i se plătească cazarea în prima perioadă sau să i se ceară actele. Sunt doar câteva dintre elementele care, mai mult ca sigur, ne arată că urmează să se înfiripe un caz de trafic de persoane”, a explicat acesta. El a arătat că Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane este liantul între victimă și furnizorii de servicii în acest domeniu.
„Noi nu acordăm asistență în mod direct, însă de fiecare dată când ni se aduce la cunoștință despre situația unei victime a traficului, fie că este din țară, fie că este din străinătate, noi facem demersurile necesare astfel încât să identificăm un furnizor de servicii, fie el de stat sau privat. Facem o analiză de caz, inclusiv o analiză de risc, împreună cu Poliția Română, astfel încât să vedem dacă este nevoie de protecție, o analiză din punct de vedere medical și pe baza acestor date, împreună cu organizațiile care oferă serviciile, persoana respectivă intră într-un sistem de asistență, iar tot acest proces de asistență este monitorizat de către ANÎTP pe perioada de care este nevoie”, a arătat acesta. De asemenea, Maximilian Nicolae a mai subliniat că victimele au dreptul la o perioadă de 90 de zile de recuperare, însă fiecare caz este tratat individual.
„Nu toate victimele au nevoie de adăpost în centre, nu toate victimele au nevoie de consiliere juridică. Unele au doar nevoie de consiliere psihologică sau de îndrumare. Avem situații de victime ale partenerilor din străinătate care nu au nevoie de nicio asistență, vor doar să se întoarcă în țară”, a mai precizat directorul ANÎTP.