Primarul spune că se gândește să renunțe la achiziția lucrărilor
V. Stoica
Investițiile din mediul rural, făcute cu sprijinul sau fără sprijinul financiar venit din partea Consiliului Județean Prahova, sunt mândria oricărui primar. În special în zonele în care obiectivele de investiții sunt rare din cauza lipsei banilor la bugetele locale, fondurile trebuie drămuite cu grijă, în condițiile în care au crescut extrem de mult și salariile din administrația publică.
Primăria Șotrile a lansat miercuri, 11 octombrie, – în SEAP și pe site-ul oficial al autorității locale – un anunț de selecție prin achiziție directă a lucrărilor de reparații generale și modernizare a grupului sanitar al Căminului Cultural din satul Lunca Mare. Nimic neobișnuit, ci chiar lăudabil, până la valoarea estimată a contractului: 49.500 de lei fără TVA, adică mai mult de 10.000 de euro! Cu banii pentru grupul sanitar de la căminul cultural s-ar putea cumpăra… jumătate de garsonieră, fie un autoturism autohton nou, fie se poate renova de la cap la coadă chiar și un apartament cu trei camere…
Contactat telefonic, pentru a afla dacă nu cumva este o greșeală de evaluare a valorii, primarul comunei Șotrile, Bogdan Davidescu, a declarat că este vorba despre realizarea unui grup sanitar cu trei cabine (două normale și una pentru persoane cu handicap, pentru că așa cere legislația) la căminul cultural din satul Lunca Mare în prezent existând un WC doar în curtea acestuia.
“Ne-am gândit să transformăm o încăpere din incinta căminului cultural în grup sanitar, dată fiind situația actuală a toaletei”, a explicat primarul Bogdan Davidescu. Acesta spune, pe de altă parte, că valoarea nu ar fi prea mare, pentru că – pe lângă amenajarea spațiului pentru transformarea în grup sanitar – ar trebui “trasă apa” și făcută și o fosă septică.
“Dar aseară (n.n. – miercuri, 11 octombrie, în ziua în care a fost publicat anunțul în SEAP) am avut o discuție cu funcționarul care se ocupă de achiziții și cred că nu mai scoatem la licitație grupul sanitar, pentru că oricum nu avem bani”, a mai precizat primarul comunei Șotrile.
Orașul Vălenii de Munte, campionul cheltuielilor la capitolul toalete publice
Cei 10.000 de euro pe care ar vrea să îi aloce Primăria Șotrile pentru modernizarea grupului sanitar de la căminul cultural din Lunca Mare nu sunt nici pe departe cea mai mare sumă cheltuită în Prahova pentru un asemenea “obiectiv”.
În anul 2011, orașul Vălenii de Munte a ajuns în atenția țării cu o investiție similară – toaleta publică din centrul localității, a cărei valoare a depășit 55.000 de euro! Mai mult decât atât, în același an, consilierii locali din Vălenii de Munte au aprobat până și un regulament de organizare și de funcționare a… WC-ului public, din centrul orașului, așa cum îi stă bine unui obiectiv care se respectă.