V. S.

Elevii Colegiului Naţional Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza au avut parte de întâlniri emoționante, ieri, în cadrul celei de-a doua ediții a manifestării “Atelierele Cantemirului” și cu ocazia sărbătoririi Zilei Armatei Române. Generalul de brigadă (r) Gheorghe Răucea (foto), veteran de război, președinte al Asociației Naționale a Veteranilor de Război Prahova, și generalul maior (r) Virgil Ristea, absolvent în anul 1976 al renumitei școli militare de la Breaza, s-au aflat în mijlocul elevilor de la “Dimitrie Cantemir”, una dintre unitățile școlare cu rezultate de excepție din România.
16-bCuvintele exprimate de elevii colegiului specializat din Breaza pe pagina de facebook referitor la vizita celor doi generali de armată nu mai au nevoie de comentarii: “Domnul General de brigadă (r) Gheorghe Răucea a parcurs drumul lung al carierei de ostaş şi medic militar, achitându-se exemplar de îndatoririle profesionale, dar a avut de înfruntat şi experienţa războiului, înrolându-se ca voluntar în Regimentul 30 Dorobanţi, astfel având parte de câteva luni dure de front, din august 1944 până în mai 1945. În cuvântul rostit, domnia sa a redat clipe petrecute în cel de-al Doilea Război Mondial, 1941-1945, perioada întoarcerii armelor puterilor Axei: 23 August 1944 – 25 Octombrie 1944.
Preşedintele A.N.V.R. Filiala Prahova, domnul Gheorghe Răucea, erou al celui de-al Doilea Război Mondial, la aproape 90 de ani, este ca o pagină vie de istorie. A luptat pe front şi s-a întors mii de kilometri pe jos în ţară.
A rămas, în toate ipostazele, fidel spiritului militar, ordinii şi disciplinei, dovedind că Armata este o şcoală de viaţă şi o sursă de bărbăţie şi patriotism. (…) De cealaltă parte, cu o carieră impresionantă, domnul General maior (r) dr. Virgil Ristea a plecat de pe băncile Liceului Militar în carlinga avioanelor supersonice şi din carlinga avionului la SHAPE, ca Reprezentant Naţional al SMG la Mons, Belgia. Domnia sa a oferit elevilor, cadrelor didactice şi militare informaţii despre activitatea deosebită pe care a desfăşurat-o, îndeplinind, în anumite perioade, atribuţiuni de şef al Forţelor Aeriene Române. A urcat în ierarhia militară, trecând prin toate funcţiile până la cea de comandant.
Mii de ore de zbor cu avionul MIG 21/MIG 21 Lancer, sute de ore cu elicopterul IAR 330 şi alte sute de ore cu alte aeronave, inclusiv cu planorul, salturi cu paraşuta şi îndeplinirea unor funcţii în ţară şi străinătate sunt reperele unei cariere de succes”.
Sursa foto:
Colegiul Naţional Militar „Dimitrie Cantemir”