Din totalul tinerilor români care lucrează, mai puţin de jumătate (44,1%) consideră că nivelul de studii pe care îl au corespunde cerinţelor de la serviciu, iar unul din cinci spune că studiile absolvite corespund doar foarte puţin sau deloc sarcinilor pe care le au de îndeplinit la locul de muncă. Doi tineri români din cinci consideră că e suficient să ai la bază liceul, neavând intenţia de a urma o facultate. Doar unul din cinci tineri care nici nu lucrează şi nici nu studiază (şi sunt circa un milion de români în această situaţie) ar fi dispuşi să se mute pentru a avea un serviciu (în paranteză, ar prefera să se mute în străinătate, potrivit datelor INS). Acestea sunt datele celui mai recent studiu al Institutului Naţional de Statistică, publicat ieri.
În România trăiesc 4,87 milioane de tineri (persoane având 15-34 ani), două treimi dintre ei încheindu-şi studiile.
Dorinţa de a începe munca a determinat ieşirea din sistemul naţional de educaţie pentru 23,0% dintre tineri. Au părăsit educaţia dorind să înceapă muncă 26,4% dintre bărbaţi şi 19,2% dintre femei. Ponderea tinerilor din mediul urban care au indicat acest motiv a fost de 25,6%, mai mare decât în cazul tinerilor din mediul rural (20,0%). Aproape 30% dintre absolvenţii de învăţământ mediu şi-au încheiat educaţia din acest motiv.
Cea mai mare rată a şomajului se observă în cazul persoanelor foarte tinere, cu vârsta cuprinsă în intervalul 15-19 ani (27,9%).
Jumătate dintre tinerii care lucrează au un job în servicii, 28,5% în industrie şi construcţii şi 21,1% în sectorul agricol.
Din totalul celor 1,8 milioane de tineri care lucrează ca salariaţi, jumătate şi-au găsit locul de muncă prin contactarea directă a angajatorului (CV-uri etc.), iar alţi 540.000 de tineri (28,8%) şi-au găsit locul de muncă actual prin rude, cunoştinţe sau prieteni. Acestea două sunt cele mai de succes metode de găsire a unui loc de muncă. La mare distanţă se află anunţurile publicate în media sau pe internet (7,0%) şi contactarea directă de către angajator (6,8%), celelalte metode însumând 8,1%.
Din cei 2,5 milioane de tineri care lucrează, doar 3,8% îşi schimbaseră reşedinţa pentru a obţine locul de muncă, mulţi având vârsta de 25-29 ani. Pe grupe de ocupaţii, dintre cei care şi-au schimbat reşedinţa pentru locul de muncă actual, cei mai mulţi (23,4%) erau muncitori calificaţi.
Durata deplasării de acasă până la locul de muncă este pentru majoritatea tinerilor de cel mult o oră. Doar pentru 1 din 10 tineri care lucrează, durata deplasării depăşeşte o oră. Aproape 30,4% dintre salariaţii cu regim de lucru temporar merg mai mult de o oră până la locul de muncă.
Din cei un milion de tineri care nici nu lucrează şi nici nu studiază, doar o foarte mică parte (23.000 de români) au primit în ultimele 12 luni sprijin gratuit din partea Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă în vederea găsirii unui loc de muncă.