În termen de cinci ani, autoritățile sunt obligate să înființeze un parc industrial pe amplasament
Violeta Stoica
După mai bine de cinci ani de la inițierea ideii de înființare a unui parc industrial pe platforma fostei societăți Hidrojet, autoritățile locale din orașul Breaza au intrat, după îndelungi așteptări, în posesia imobilelor care au aparținut fostului producător de pompe hidraulice, preluate de către stat prin procedura de dare în plată, pentru stingerea datoriilor.
Recent, prin hotărâre de guvern, a fost aprobată transmiterea în proprietatea publică a orașului Breaza a unor imobile aflate în proprietatea publică a statului, respectiv a unor clădiri și terenuri care au aparținut societății Hidrojet.
În luna septembrie, consilierii locali din orașul Breaza au aprobat constituirea unei comisii mixte formată din reprezentanți ai autorității locale și ai Direcției Regionale a Finanțelor Publice Ploiești, în scopul predării-preluării imobilelor stabilite a fi transferate prin HG 587/18.08.2017.
Practic, acesta este pasul esențial pentru transformarea fostei zone industriale a orașului Breaza în parc industrial, obiectiv despre care autoritățile locale și ale județului Prahova vorbesc de o lungă perioadă de timp.
De altfel, chiar și în nota de fundamentare a hotărârii de guvern se arată că, începând cu anul 2011, autorităţile publice locale Breaza au analizat posibilitatea constituirii unui parc industrial pe platforma existentă a S.C. Hidrojet S.A. Breaza.
“Autorităţile publice locale se implică în realizarea acestui parc industrial, deoarece declinul SC Hidrojet SA Breaza a afectat situaţia economico-socială a oraşului, în condiţiile în care era singurul obiectiv industrial ce asigura un număr mare de locuri de muncă (…). Intenţia Consiliului Local al oraşului Breaza este susţinută şi de îndeplinirea condiţiilor de realizare a parcului industrial, pe care le oferă platforma existentă, aceasta dispunând de utilităţile şi dotările necesare înfiinţării şi funcţionării unui astfel de obiectiv, care oferă acces corespunzător pentru transportul auto şi feroviar”, precizează documentul emis de Guvernul Tudose.
Important este că pentru crearea parcului industrial la Breaza nu ar fi nevoie de realizarea unei noi infrastructuri, pentru că fosta platformă industrială a Hidrojet a fost construită în anii 1970 pe un teren viran, iar rețelele de gaze, de apă și curent electric au fost calibrate pentru funcționarea unei fabrici.
Având în vedere transferul proprietății terenurilor și imobilelor de la stat către autoritatea publică locală, Consiliul Local Breaza se obligă să iniţieze constituirea parcului industrial în condiţiile legii, în calitate de fondator, prin înmatricularea unei societăți comerciale care să administreze parcul și care să solicite autorităților competente de la nivel central eliberarea titlului de parc industrial, după parcurgerea procedurii specifice.
Însă, în situaţia în care obiectivul industrial nu se finalizează în termen de cinci ani de la trecerea imobilului în domeniul public local, ori în cazul în care nu se respectă scopul pentru care a fost trecut în domeniul public local, imobilul transmis va reveni de drept în domeniul public al statului şi în administrarea Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice Ploieşti.