F. T.

“Când furi duminica, te pedepseşte și… Jandarmeria”, începe un comunicat de presă al IJJ Prahova. Adică, în afară de Cel de Sus, nici angajații Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Prahova nu dorm în post.
Și, într-adevăr, a fost ziua lăsată de Domnul ca până și hoții să se odihnească, nu numai cei care muncesc. Numai că, potrivit unui comunicat al jandarmeriei prahovene, “în ziua de 22 octombrie, în jurul orelor 14.00, o patrulă din cadrul IJJ Prahova a surprins în flagrant, în pădurea de pe raza localității Buștenari – în zona denumită Doftăneț – , un bărbat care tăia cu ajutorul unui motoferăstrău doi arbori, unul de esență plop şi unul de esență fag. Acesta a fost amendat cu 2.000 de lei, iar materialul lemnos a fost predat Ocolului Silvic Slănic“.
Cu o zi înainte (21 octombrie a.c.), alți reprezentanți ai IJJ Prahova au prins, în zona Cervenia de pe raza localității Dițești, doi bărbați care transportau cu ajutorul a două atelaje hipo material lemnos – esență tei, aceștia prezentându-le oamenilor legii avize de însoţire ce aveau data de valabilitate expirată. “În urma verificărilor, a reieșit că lemnul fusese tăiat cu ajutorul a două motoferăstraie marca «Stihl» din pădurea numită «De la Piscuri», iar bărbaţii se aflau la al doilea transport ilegal“.
În speță s-au întocmit procese verbale de constatare a contravențiilor la regimul silvic, fiecare dintre cei doi primind câte o sancțiune contravențională de 6. 000 de lei. De asemenea, amândurora le-au fost confiscate și cele două motoferăstraie, iar materialul lemnos a fost predat pe bază de proces-verbal unui reprezentant din cadrul Ocolului Silvic Muntenia Sud.
Constatarea jandarmilor prahoveni: “Este a cincea depistare din ultima săptămână a furturilor de material lemnos în această zonă (Dițești – n.n.)”.
Concluzie (constatare) care, de altfel, confirmă cele spuse de către reprezentanții Direcției Silvice Prahova, care ne precizau că pădurea din zona Dițești (Filipeștii de Pădure) reprezintă una dintre zonele împădurite cu ridicat potențial de furt al materialului lemnos.