Ana Maxim
Grădinițele cu program prelungit, particulare și de stat din toată țara au fost controlate, în perioada 11 – 22 septembrie, de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, prin structurile sale teritoriale, acțiunile vizând modul în care se respectă legislația din domeniul protecției consumatorilor în aceste instituții. Zeci de nereguli au fost depistate pe parcursul verificărilor, iar amenzile acordate au depășit 100.000 de lei. În total au fost verificate 485 grădinițe cu program prelungit și s-a descoperit că în 107 (22 %) dintre acestea nu se respectă în totalitate legislația în domeniu. Totodată, au fost verificate 23.662 kg de alimente, iar dintre acestea 350 de kg prezentau diverse probleme, cum ar fi depășirea termenului de valabilitate și inexistența actelor privind proveninența lor.
Și în Prahova, reprezentanții ANPC au depistat câteva probleme ce ar fi putut pune în pericol sănătatea copiilor. În unele grădinițe, aceștia au descoperit griș cu data durabilității minimale depășită, piept de pui fără etichetă cu elemente de identificare și caracterizare depozitat în spațiul frigorific, lipsa monitorizării la zi a temperaturilor spaţiilor frigorifice și necompletarea la zi a graficelor de temperatură aferente agregatelor frigorifice. Echipele de control au semnalat și faptul că în unele grădinițe din județul nostru nu era afișat Regulamentul de Ordine Interioară.
Și în alte județe au fost scoase la iveală mai multe situații revoltătoare, mai ales că vorbim despre sănătatea și siguranța unor copii de doar câțiva anișori. La unele grădinițe din județul Galați, de pildă, erau depozitate napolitane și prăjitură ambalată – alimente cu conținut de zahăr peste limita admisă pentru copiii de grădiniță- , iar în județul Alba, o firmă de catering adusese preșcolarilor pizza !
În unele grădinițe din județul Giurgiu reprezentanții ANPC au descoperit scăunele și măsuțe cu margini aspre, neprotejate, instabile, dar și cuie în blatul unui scăunel, în județul Vaslui – grădinițe cu paturi mai puține decât numărul copiilor înscriși la grupă, în județul Neamţ – lenjerii și saltele foarte vechi, recondiționate, dar cu un grad de uzură avansată, parchet foarte vechi, cu lamele distanțate, aschiat, în care copiii se puteau răni, în alte județe – lipsa autorizațiilor sanitare de funcționare și lista ar putea continua. Reprezentanții ANPC au decis: oprirea temporară de la comercializare şi/sau utilizare a 65 kg de alimente în valoare de 869 de lei până la remedierea deficienţelor; oprirea definitivă de la comercializare şi/sau utilizare a 26 de kg alimente în valoare de 525 de lei care puteau fi periculoase pentru consumatori; aplicarea de 239 sancţiuni contravenţionale din care 204 avertismente şi 35 amenzi contravenţionale în valoare de 103.500 de lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor. Totodată, au fost dispuse 12 măsuri de oprire temporară a prestării serviciilor (judeţele Cluj, Bihor, Mureş) până la remedierea deficienţelor, 26 de măsuri pentru remedierea deficiențelor (grădiniţe din judeţele Neamţ, Braşov, Ialomiţa, Mehedinţi) şi o măsură de interzicere a utilizării echipamentului de joacă la o grădiniţă din judeţul Mehedinţi.