Ana Maxim
La sfârșitul lunii iulie a acestui an, conducerea Direcției de Sănătate Publică era demisă de către Ministerul Sănătății ca urmare a faptului că în județul nostru rata vaccinării împotriva rujeolei (pojarului) era foarte scăzută – sub 50%. După o serie de campanii de informare, în această vară numărul copiilor cărora le-a fost administrat vaccinul ROR (împotriva rujeolei, oreionului, rubeolei) a crescut, ne-au transmis reprezentanții DSP Prahova. Concret, dacă în luna iulie a fost înregistrată o ușoară creștere a numărului de vaccinări (2006 vaccinări ROR față de o medie de 1.400 de vaccinări lunar, în primele șase luni ale anului 2017), în luna august situația a fost mult mai bună, fiind înregistrate 3.714 vaccinări în tot județul. În luna august, acoperirea vaccinală ROR ajunsese în Prahova la 83,42% în rândul copiilor cu vârsta de un an și la 89,15% în rândul copiilor cu vârsta de 2 ani. Pentru a nu apărea epidemii, acoperirea vaccinală antirujeolică trebuie să fie, însă, de minimum 95%. În Prahova, la sfârșitul lunii august 2017 încă existau 5.459 de copii restanțieri la vaccinarea ROR, cu vârste în intervalul 9 luni-9 ani.
Potrivit reprezentanților DSP Prahova, unii dintre copiii care astă vară erau nevaccinați nici măcar nu apăreau pe listele vreunor medici de familie. Din analiza situației copiilor neînscriși la medici de familie centralizată la DSP Prahova în luna iulie, a reieșit faptul că în marea majoritate a cazurilor este vorba despre copii stabiliți în străinătate cu părinții, copii din zone și comunități defavorizate și copii înscriși la medici care au contract cu o altă casă de asigurări (Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești – OPSNAJ). Cei cu domiciliul stabil în județ care nu apăreau pe lista niciunui medic de familie au fost îndrumați către medicii din familie din zonele în care locuiesc pentru a fi luați în evidență în vederea efectuării vaccinărilor.
În contextul epidemiei de rujeolă care a afectat comunități din mai multe județe, pe 18 iulie a.c., ministrul Afacerilor Interne și ministrul Sănătăţii au participat la o videoconferință cu prefecţii şi cu reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică din toată țara. În cadrul acesteia s-a decis ca în fiecare judeţ să existe o echipă formată din prefect, reprezentant al direcţiei de sănătate publică şi reprezentant al consiliului judeţean, echipă care va colabora cu toate primăriile din judeţele respective pentru acţiunile de vaccinare. În Prahova, în urma videoconferinței au fost luate mai multe măsuri: verificarea catagrafierii copiilor restanțieri la vaccinarea ROR, verificarea listei copiilor care nu sunt pe listele unor medici de familie și îndrumarea lor către aceștia, organizarea unor campanii de recuperare a restanțierilor la vaccinarea ROR împreună cu medicii de familie în localitățile Boldești-Scăeni (109 copii recuperați); Filipeștii de Pădure (50 de copii); Filipeștii de Târg – 54 de copii; Posești – 45 de copii, Ploiești, cartier Mimiu – 45 de copii. Totodată, DSP a încheiat un protocol de colaborare cu Partida Romilor Pro-Europa în scopul desfășurării unor campanii de informare în rândul populației rome referitoare la importanța vaccinării și a reamintit medicilor de familie necesitatea recuperării copiilor restanțeri la vaccinarea ROR, atât prin adrese, cât și în cadrul ședinței din luna iulie a Colegiului Medicilor. În Prahova, primăriile au organizat în această vară nouă centre de vaccinare – cinci la Ploiești, trei la Câmpina, unul la Băicoi – în incinta unor unități de învățământ, dar părinții s-au prezentat la acestea, cu copiii, în număr prea mic. Considerate ineficiente, centrele au fost desființate, vaccinarea urmând a fi realizată de către medicii de familie.
Potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până la data de 29.09.2017 este de 9.421, înregistrându-se şi 34 de decese (nouă în județul Timiș, șase în județul Arad, șapte în județul Dolj, trei în județul Caraș Severin, câte unul în județele Bihor, Cluj, Călărași, Neamț, Satu Mare, Vaslui, Galați, Mureș și în municipiul București). Cazuri de rujeolă s-au înregistrat în 41 de județe. Rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă, iar din patru persoane care se îmbolnăvesc una are nevoie de spitalizare. Pentru unul din 1.000 de bolnavi de rujeolă, boala este mortală.