România trebuie să plătească 4,7 milioane de euro Uniunii Europene

Luna aceasta, România trebuie să plătească 4,7 milioane de euro către Uniunea Europeană din împrumutul stand-by contractat în 2009, potrivit datelor transmise de Ministerul Finanțelor Publice (MFP) la solicitarea Agerpres.
Aceeași sursă mai precizează faptul că “vârful de plată” al acestui an a fost în septembrie, când a fost rambursată o sumă de peste 1,179 miliarde de euro, atât către Uniunea Europeană, cât și Băncii Mondiale. Cea mai mare parte a sumei din septembrie a fost plătită către UE.

BNR a decis menținerea ratei de politică monetară la 1,75%

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a decis menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75 la sută pe an, potrivit Agerpres.
De asemenea, în cadrul ședinței Consiliului de Administrație al BNR s-a mai hotărât gestionarea corespunzătoare a lichidității din sistemul bancar, precum și îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităților permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la +/-1,25 puncte procentuale, de la +/-1,50 puncte procentuale.

Riscăm procedura de infrigement din cauza plății defalcate a TVA

Site-ul Infolegal.ro menționează faptul că țara noastră riscă declanșarea unei proceduri de infringement pentru încălcarea directivelor europene dacă va implementa plata defalcată a TVA în mod obligatoriu pentru toate firmele, a spus Bogdan Dan Anghel, membru în cadrul Consiliului Investitorilor Străini. „În forma în care este în vigoare acum, România este singura țară din Europa care o aplică la modul general și obligatoriu. În jurisprudența europeană există un principiu numit al proporționalității, iar noi considerăm că această măsură nu este proporțională cu scopul său, spre exemplu amenda de 50% din valoarea TVA care trebuie să fie plătită dacă nu ești în sistem este cu totul neproporțională în comparație cu scopul urmărit”, a mai precizat Bogdan Anghel.