Noile generații sunt cele mai vulnerabile la propaganda anti-occidentală, iar în România, în ultimii ani, a scăzut transmiterea de mesaje pozitive prin intermediul media despre Occident și SUA, însă predomină percepția că NATO este mai puternică decât Rusia, relevă o prezentare intitulată „Propaganda anti-occidentală în România”, realizată de Centrul pentru promovarea Participării și Democrației (CPD) din cadrul SNSPA, potrivit Agerpres. Această prezentare, pe tema relatărilor anti-occidentale în media online din România în 2017, cu accent pe aspectele legate de securitate și militare, a fost făcută la cea de-a doua Conferință de Securitate de la București, care a avut loc în perioada 28-30 septembrie.
Potrivit sursei citate, sunt patru elemente de luat în considerare. Noile generații, tinerii, sunt mult mai interesați de Rusia decât de Statele Unite, iar Occidentul nu mai reprezintă o singură voce, ci sunt mai multe influențe asupra românilor: SUA și UE sunt percepute diferit. Rețelele de socializare și noile mijloace media au dus la un impact mai scăzut al mass-media clasice asupra tinerilor, iar în România în ultimii ani a scăzut transmiterea de mesaje pozitive despre Occident și SUA. Noile generații sunt cele mai vulnerabile la propaganda anti-occidentală, se arată în prezentarea menționată. Din sondajele de opinie rezultă că profilul pro-rușilor (18%) este de tineri, în principal bărbați, care folosesc Facebook des și sunt predispuși în mai mare măsură la participare civică și consideră mai mult că pot influența deciziile politice.
România este, însă, în plan regional unul dintre statele cu o puternică orientare anti-Rusia, predominantă fiind în rândul populației percepția că NATO este mai puternică decât Rusia.
Pe de altă parte, în 2017 a crescut numărul relatărilor în mass-media despre activitățile militare din România, iar încrederea în armată s-a menținut mare, în mod constant, după 1990. Centrul pentru promovarea Participării și Democrației propune cinci obiective de urmat: aprofundarea și continuarea cercetării pe această temă, conștientizarea pericolului reprezentat de propagandă, educarea tinerilor în concordanță cu valorile occidentale, creșterea participării civice, amplificarea promovării pozitive a acțiunilor comune, cum este, de exemplu, contribuția Armatei române, și a altor instituții, în cadrul NATO.
Acasă Cultură/timp liber CPD: Noile generaţii sunt cele mai vulnerabile la propaganda anti-occidentală