V. Stoica

Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Persoane Adulte cu Handicap Călinești, în care în prezent sunt ocrotite 119 persoane (cea mai în vârstă având 80 de ani, iar cea mai tânără – 21 de ani), va intra într-o perioadă de restructurare, urmând ca 47 de beneficiari să fie dezinstituționalizați. Zecile de persoane care vor ieși din sistemul instituțional vor beneficia, pe de altă parte, de noile servicii sociale, respectiv de locuințe protejate și centre de zi, care vor fi construite în localitatea Florești, în urma unei colaborări dintre Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Prahova cu Primăria comunei Florești.
Astfel, la 13 ani de la preluarea centrului de la Călinești în subordinea DGASPC Prahova, unitatea respectivă (înființată în anul 1964) ar urma să treacă prin schimbări majore, după aplicarea unui plan de restructurare. Cei 47 de beneficiari care vor fi dezinstituționalizați în perioada următoare – cel mai probabil anul viitor – vor fi transferați în cele cinci locuințe protejate din comuna Florești și vor avea parte și de serviciile a două centre de zi specializate pe terapie ocupațională și pe recuperare medicală.
Conform reprezentanților DGASPC Prahova, de serviciile celor două centre de zi vor putea beneficia și alte persoane cu dizabilități din comuna Florești și din localitățile învecinate, ceea ce înseamnă că nu numai beneficiarii serviciilor din cele cinci locuințe protejate vor putea primi îngrijiri de specialitate.
Pentru construirea celor șapte clădiri – cinci locuințe protejate și două centre de zi – Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Prahova se află în curs de semnare a contractului de prestare a serviciilor de proiectare pentru înființarea celor șapte clădiri, care vor fi împărțite în două complexe de locuințe protejate (unul cu două locuințe și un centru de zi, celălalt – cu trei locuințe protejate și un centru de zi). Pentru fiecare dintre cele două proceduri de achiziție s-au prezentat câte trei ofertanți, urmând ca – după trecerea perioadei legale de contestație a rezultatului evaluării – să fie semnat contractul cu proiectantul desemnat câștigător, ceea ce înseamnă că mâine va putea fi parafat documentul respectiv, fiind data-limită pentru înregistrarea eventualelor contestații.
Conform DGASPC Prahova, lucrările vor demara după parcurgerea etapei de proiectare a celor două grupuri de locuințe protejate și, bineînțeles, după parafarea unui nou contract destinat realizării lucrărilor de construcție.
“Lucrările de execuție a obiectivelor vor începe exclusiv după semnarea contractului de finanțare, ca urmare a evaluării și acceptării de către Autoritatea de Management pentru POT 2014-2020 a cererilor de finanțare transmise de către instituția noastră. Conform ghidului specific al apelului de proiecte, data pentru transmiterea cererilor de finanțare prin sistemul MYSMIS este 20 ianuarie 2018. După această dată, vor avea loc evaluările documentației depuse, evaluările la fața locului, transmiterea răspunsurilor ca urmare a clarificărilor solicitate de către experții evaluatori, etape pentru care estimăm o perioadă de aproximativ șase luni”, au precizat reprezentanții DGASPC.