N. Dumitrescu
Având în vedere faptul că anul viitor se va împlini un secol de la desfăşurarea unuia dintre momentele de aur ale istoriei României – Marea Unire – autorităţile judeţene au anunţat că au solicitat autorităţilor centrale fonduri pentru punerea în valoare a două dintre obiectivele cele mai importante din Ploieşti ridicate întru cinstirea eroilor: Catedrala Sf. Ioan Botezătorul şi Monumentul Vânătorilor. „Întrucât în anul 2018 este marcat Centenarul Marii Uniri, am solicitat Ministerului Culturii fonduri pentru finalizarea lucrărilor la Catedrala Sfântul Ioan, dar şi pentru reabilitarea Monumentului Vânătorilor, ambele din Ploieşti. Sunt două obiective cu o mare încărcătură istorică pentru municipiul reşedinţă al judeţului Prahova, care merită să fie puse în valoare”, a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, în cadrul şedinţei legislativului judeţean, Bogdan Toader – preşedintele Consiliului Judeţean Prahova. Conform acestuia, de la Ministerul Culturii s-au solicitat, în total, pentru cele două obiective, 6 milioane de lei, din care 4 milioane de lei pentru terminarea investiţiilor de la Catedrala Sf. Ioan Botezătorul. Mai mult decât atât, pentru că lucrările la cel mai cunoscut lăcaş de cult din Ploieşti sunt de mare complexitate, şeful administraţiei prahovene a menţionat că, pentru acest obiectiv, a mai făcut o solicitare suplimentară pentru acordarea de fonduri şi din partea Guvernului, lăsând la latitudinea acestuia suma care poate fi alocată.
De precizat că dacă Monumentul Vânătorilor a fost construit în cinstea prahovenilor din Batalionul 2 Vânători, condus de Alexandru Candiano-Popescu, care a contribuit hotărâtor la prima mare victorie românească din Războiul de Independenţă, atacul de la Griviţa, din data de 30 august 1877, cât priveşte Catedrala Sf. Ioan Botezătorul, aceasta este lăcaşul simbol de cinstire a eroilor prahoveni căzuţi pe câmpul de luptă în Primul Război Mondial, fără a căror jertfă nu s-ar fi deschis calea întregirii României Mari. Tocmai de aceea, pentru a fi pusă şi mai bine în valoare această construcţie, în urmă cu mai bine de zece ani a început noul proiect al întregirii catedralei cu o biserică pe măsură, aşa cum a fost gândit de arhitectul Toma Socolescu. Cea mai mare parte a susţinerii financiare a venit în anii 2013, 2014, 2015 de la Consiliul Judeţean Prahova, ajungându-se undeva la execuţia a 50-60 la sută din valoarea totală a lucrării.Totodată, de mare folos a fost şi contribuţia bănească a unora dintre acele persoane care au înţeles că Prahova îşi poate adăuga renumelui de patrie a “aurului negru” şi strălucirea unui blazon de istorie, de cultură şi de spiritualitate cum este catedrala. De altfel, şi ziarul Prahova a iniţiat, în anul 2016, o campanie jurnalistică în scopul sensibilizării şi aducerii laolaltă a tuturor acelora care pot susţine realizarea acestui proiect.
Până la finalizarea întregii lucrări mai e nevoie de fonduri importante, de aici şi demersul conducerii Consiliului Judeţean Prahova.
Pe de altă parte, având în vedere că nu este prahovean sau trecător ocazional care să nu remarce grandoarea turlei Catedralei „Sfântul Ioan Botezătorul”, devenită simbol al oraşului Ploieşti, ar fi de aşteptat ca autorităţile centrale şi guvernamentale să dea curs solicitării şi să aloce fondurile necesare finalizării în mare parte a lucrărilor, până în 2018, când se va sărbători împlinirea unui secol de la înfăptuirea Marii Uniri.