Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează cu privire la faptul că în data de 28.09.2017 s-a publicat în Monitorul Oficial nr. 771 Hotărârea de Guvern nr. 701 privind stabilirea pentru anul 2017 a cuantumului plăţii unice pe suprafaţă, al plăţii redistributive şi a intervalelor de suprafaţă pentru care se acordă aceasta, al plăţii pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, al plăţii pentru tinerii fermieri, precum şi a plafoanelor aferente ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic, pentru speciile bovine şi ovine/caprine şi a plafonului aferent schemei de sprijin cuplat pentru speciile ovine/ caprine.
Cuantumurile plăţilor directe în sectorul vegetal, an de cerere 2017, sunt următoarele:
4-c
*) Cuantumul minim se majorează până la atingerea plafonului alocat, în baza suprafeţelor determinate.

În ceea ce priveşte plafoanele aferente plăţilor pentru ajutoarele naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic pentru anul de plată 2017, acestea au fost stabilite astfel:
– 24.081,014 mii de euro pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul lapte;
– 101.200,897 mii de euro pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul carne;
– 50.783,642 mii de euro pentru schema decuplată de producţie, speciile ovine/caprine.
Cuantumul ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic prezentate mai sus se calculează prin raportarea sumelor prevăzute la cantităţile de lapte livrate şi/ sau vândute direct eligibile, respectiv la efectivele de bovine sau femele ovine/ caprine eligibile.
Pentru plata directă pentru schema de sprijin cuplat pentru speciile ovine/ caprine s-a aprobat plafonul de 48.500 mii de euro, iar cuantumul se calculează prin raportarea plafonului la efectivul de animale eligibile.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că, incepând cu data de 16.10.2017, ora 00:01, a demarat Campania de plăţi în avans pentru fermierii care au depus cereri unice de plată în anul 2017.
Suma totală autorizată la plată este de 42,1 milioane de euro pentru un număr de 24.464 de fermieri.
Precizăm că 28,59 milioane de euro se plătesc din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), iar diferenţa de 13,51 milioane de euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi cofinanţare de la Bugetul Naţional.

Prelungirea celei de-a doua sesiuni de depunere a cererilor de sprijin aferente schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite” la APIA

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari că a doua sesiune de depunere a Cererilor de sprijin pentru accesarea Schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite” aferentă Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, Submăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul PNDR 2014 – 2020, se prelungeşte până la data de 17 noiembrie 2017, ora 14.30.
Reamintim că alocarea financiară este de 50.000.000 de euro, iar valoarea maximă a sprijinului public pentru un proiect acordat în baza schemei de ajutor de stat, care înglobează toate costurile standard aferente Primei 1, respectiv Primei 1 şi Primei 2, după caz, plătite pe durata de aplicare a contractului de finanţare, este de 7.000.000 de euro.

Centrul Judeţean APIA Prahova îşi desfăşoară activitatea la adresa: Bulevardul Independenţei nr. 12, Ploieşti, telefon 0244.514.518.