CSM Ploiești – BC Mureș II Tg. Mureș 78-76 (45-41)

Bogdan Chitic

CSM Ploiești: Tudor, Szijarto, Topologeanu, Santana, Burlacu.
BC Mureș II: Kilyen, Engi, Gîrbea, Ilicov, Borșa.
Parcă, mai ieri, Burlacu, Szijarto și Tudor ridicau deasupra capului titlul de campioni, într-o sală „Olimpia” arhiplină, care vibra de nerăbdare, în așteptarea unui deznodământ favorabil. Cam tot pe atunci, ploieșteanul Dogaru era aclamat de fani și mai atârna, în vitrina proprie, încă o medalie din cel mai prețios metal, iar româno-spaniolul Santana – singurul dintre cei cinci „veterani” ai CSM-ului de astăzi care nu a devenit campion la Ploiești, ci la Brazi, în anii „de exil” – anima atmosfera prin reușitele sale de la mare distanță. Anii au trecut peste eroii de altădată, dar baschetul a rămas, pentru ei, același sport lipsit de secrete, jucat cu mare plăcere și măiestrie și aplaudat, la scenă deschisă, de aceiași inimoși fani ploieșteni.
La prima apariție în actuala formulă, în Sala Sporturilor, CSM Ploiești nu a avut parte de un meci facil împotriva unei echipe bine organizate și foarte speculative, care nu a făcut figurație în niciun moment. Mai mult decât atât, a încercat, prin mijloacele pe care le-a avut la îndemână, să forțeze surpriza și să contribuie la spectacolul de pe parchet, chiar dacă i-a avut în față pe câțiva dintre cei mai medaliați jucători din istoria baschetului autohton. Cvartetul Tudor – Szijarto – Santana – Burlacu a adunat 53 de puncte, dar, chiar și în aceste condiții, emoțiile și suspansul nu au ezitat să iasă la suprafață pe finalul unei partide de o reală calitate, în care cele două echipe au alternat, în numeroase rânduri, la conducere. Cu sprijin venit de pe bancă, din partea experimentatului Dogaru și a mai tinerilor săi colegi, Carabulea sau Dumitru, „greii” din teren au găsit și câteva momente de respiro, în special pe finalul sferturilor, pentru a nu lăsa nimic la voia întâmplării în secvența decisivă.
S-a mers cap la cap până spre final, când Adi Tudor a țâșnit pe un atac pozițional, a scos faultul, iar experiența sa l-a recomandat pentru transformarea ambelor libere. Ardelenii au avut ultimul atac, dar nu au găsit soluții în fața unei apărări care i-a ținut departe de coș, pătrunderea disperată a lui Engi sfârșindu-se cu o recuperare a „căpitanului” Burlacu, a cărui prezență de spirit, la ultima fază, a securizat victoria ploieștenilor. Cu două succese după tot atâtea partide, CSM Ploiești va juca, la finalul acestei săptămâni, tot pe teren propriu, împotriva echipei satelit a campioanei U-BT Cluj Napoca, într-un weekend în care și concitadina CSU va evolua tot în „Olimpia”, cu Steaua II București.

Sala: „Olimpia”, Ploiești. Spectatori: 750.
Scorul pe sferturi: 27-24, 18-17, 13-12, 20-23.
CSM Ploiești: Ad. Tudor (12 puncte, 1×3), Szijarto (18, 3×3), Topologeanu, Santana (14, 2×3), Burlacu (19, 2×3), Carabulea (7, 1×3), Crăciun, Dogaru (4), Bărbuceanu, C. Dumitru (4), Scărlătescu. Antrenori: Cătălin Burlacu și Ionuț Ivan.
BC Mureș II: Kilyen (17), Engi (18), Gîrbea (6), Ilicov (6), Borșa (29), Tar, Szabo, Barabasi, Bukaresti. Antrenor: Tibor Soos.
Au arbitrat: Cristian Brătescu (Galați) și Liviu Samoilă (Buzău).
Comisar FRB: Mihai Caraion (București).