Petre Apostol

După ce a disputat trei partide de verificare în deplasare, mai întâi cu Steaua Bucureşti şi, apoi, o „dublă” cu bulgarii de la Dobrudja 07 Dobrici, echipa de volei masculin Tricolorul LMV Ploieşti a evoluat, pentru prima dată, în noua formulă a lotului şi la Sala Sporturilor „Olimpia”. Clubul ploieştean organizează în aceste zile un „triunghiular”, la care mai participă încă două echipe din Divizia A1, vicecampioana SCM U Craiova şi CS Unirea Dej, clasată pe locul 10 în sezonul trecut.
Ploieştenii – care au încheiat pe locul al cincilea campionatul precedent, pentru a doua oară la rând – urmăresc să avanseze în ierarhie, ţintind chiar titlul naţional.
Miercuri seară, în primul joc de verificare disputat pe teren propriu, echipa ploieşteană a întâlnit pe CS Unirea Dej, formaţie la care evoluează, din acest sezon, şi Andrei Grigoraş, prezent în lotul Tricolorului LMV în precedentele două ediţii de campionat.
Antrenorii Sergiu Stancu și Mădălin Marinescu au început meciul cu Unirea Dej în următoarea formulă: Gijs Jorna, Pavel Dushkov, Laurențiu Lică, Bogdan Olteanu, Julian Bissette, Cristian Bartha – Philipp Kroiss, iar, pe parcurs, au mai intrat și Ovidiu Darlaczi, Alexandar „Aga” Milivojevic, Jose „Chema” Carrasco.
De partea cealaltă, la CS Unirea Dej, antrenorii Marius Dascălu și Tibor Szilagyi i-au introdus în joc pe Igor Didorciuc, Natan Savan, Andrei Grigoraș, Silviu Suson, Vasilii Talpă, Dragoș Răileanu – Vlad Kantor, evoluând, pe parcurs, şi Andrei Mihălescu, Eduard Catrina.
În primul set, Tricolorul LMV Ploiești s-a menținut în frunte încă din startul actului, menținând un ecart de două-trei puncte (8:5, 16:14) până spre final, când s-a desprins, închizând setul la 25:21.
Preluarea a funcționat bine în tabăra gazdă, încheind cu procentaj de 64% la recepție pozitivă (57% perfectă). În ceea ce priveşte atacul, ploieştenii au avut un procentaj de reuşită de 42% (10 puncte din atac din 24 de oportunităţi).
Setul secund a început mult mai echilibrat, dar Tricolorul LMV s-a aflat, și de această dată, la conducere (8:7, 16:14). Iar de la cel de-al doilea timeout tehnic, elevii antrenorilor Sergiu Stancu și Mădălin Marinescu au preluat controlul total asupra jocului, desprinzându-se la 21:14, pentru a-şi adjudeca setul, cu scorul de 25:17.
Ploieștenii au reușit, în acest set, patru blocaje, dublu față de actul anterior, în vreme ce în atac au avut procentaj de 42% (8/19), cu recepție pozitivă de 54%, respectiv 31% perfectă.
În setul al treilea, atacul a funcționat chiar și mai bine la Tricolorul LMV (60%, 12/20), motiv pentru care gazdele au dominat jocul, deşi la preluare nu s-au descurcat la acelaşi nivel. Echipa ploieşteană a realizat desprinderea decisivă după cel de-al doilea timeout tehnic, încheind actul cu un parțial de 9:3, scor 25:16.
Ploieștenii au bifat trei blocaje de această dată, precum şi trei aşi, capitolul la care au regresat faţă de precedentele seturi fiind cel de preluare, înregistrând 42% recepţie pozitivă (25% perfectă).
După cele trei seturi s-a mai jucat un set scurt, în care CS Unirea Dej s-a aflat în frunte, în primă fază, scor 8:6. Dar, Tricolorul LMV a întors rezultatul, impunându-se în final cu scorul de 16:14.
În total, ploieştenii au încheiat cu procentaj de 47% în atac (36 puncte realizate din 76 de oportunităţi), zece blocaje şi 56% preluare pozitivă (40% perfectă). De partea cealaltă, ardelenii au înregistrat 35% procentaj în atac (33/95), şase blocaje şi 47% procentaj la preluare pozitivă (29% perfectă).
În privința performanțelor individuale, ambii coordonatori de la Tricolorul LMV s-au remarcat pozitiv, atât Bartha, cât și Chema, jucătorul venezuelean reușind chiar patru puncte, dintre care trei din serviciu.
La capitolul puncte realizate, Lică a fost lider, cu 12 puncte (11 atacuri reușite din 23, 48%). El a fost urmat de Olteanu 8p (6/10, 60%), Dushkov 8p (6/11, 55%), Bissette 6p (5/10, 50%), Darlaczi 6p (3/7, 43%), Jorna 4p, Chema 4p, Aga 2p, Bartha 1p.
De asemenea, Darlaczi a realizat trei blocaje, fiind secondat de Olteanu, cu două blocaje.
La preluare, Kroiss a încheiat cu 71% recepție pozitivă și 47% perfectă (17), iar Jorna – 67% pozitivă, 50% perfectă (18).
De la CS Unirea, Suson a realizat cele mai multe puncte (11), urmat fiind de Grigoraş (8p), Didorciuc (7p), Talpă (6p). Suson a avut, de asemenea, şi cea mai bună eficienţă în atac, cu 53% (9 reuşite din 17 oportunităţi).