Ieri, plenul Senatului a adoptat, cu 41 de voturi ”pentru”, 4 abțineri și 34 de voturi ”împotrivă”, proiectul de aprobare a Ordonanței de Urgență pentru suspendarea Legii privind diminuarea risipei alimentare, potrivit Agerpres. Potrivit reprezentantului Guvernului, prezent la dezbateri, Legea privind diminuarea risipei implică o serie de măsuri „lipsite de claritate și previzibilitate și creează dificultăți în aplicare”, fiind necesară suspendarea aplicării legii „din cauza complexității domeniului reglementat”.
Președintele Comisiei pentru Agricultură, senatorul PSD Doina Silistru, a arătat, la rândul său, că „această lege este de o complexitate superioară și practic, în urma discuțiilor care au avut loc cu toți factorii implicați în aplicarea acestei legi, s-a ajuns la concluzia că nu poate fi aplicată în forma actuală”. Conform unui amendament adoptat, aplicarea legii ar urma să fie suspendată până la 30 iunie 2018. Reprezentanții PNL și USR au votat împotriva suspendării aplicării legii.
„Legea 217 încearcă să reglementeze o realitate îngrijorătoare pentru România și în anul 2017. Guvernul PSD — ALDE dorește aruncarea unui act normativ în uitare fără să facă niciun efort suplimentar de a îmbunătăți conținutul legii. (…) Îi este mai simplu Guvernului să suspende și nu să clarifice un act normativ, care în Uniunea Europeană funcționează și aduce ordine și disciplină în comercializarea și consumul produselor alimentare”, a afirmat senatorul PNL Alexandru Pereș. Senatorul USR George-Nicolae Marussi a arătat că partidul său propune o colaborare transpartinică pentru clarificarea legii în detrimentul suspendării aplicării actului normativ.
„Înțelegem complexitatea acestei legi și dificultatea implementării ei, dar nu înțelegem miza suspendării. (…) În România se aruncă anual peste 2 milioane de tone de alimente, în timp ce peste 4 milioane de oameni au dificultăți în alimentație, considerând gradul de sărăcie. La un an de la promulgarea legii, USR nu este de acord cu suspendarea cu încă 9 luni pentru realizarea normelor și implementarea legii. (…) Cred că ar fi mai indicată o colaborare transpartinică în acest domeniu de interes public”, a susținut parlamentarul USR.
Senatul este prima Cameră sesizată în cazul acestui proiect de lege.