V. Stoica
Indiferent dacă în prezent ne place sau nu, județul Prahova și – în principal – municipiul Ploiești au fost legate de peste un secol și jumătate de industria petrolieră. Aniversarea a 160 de ani de la înființarea primei rafinării din lume lângă Ploiești a fost punctul de pornire al summitului organizat de Institutul Aspen la Centrul de afaceri Lumina Verde, din incinta Parcului Industrial Ploiești. De altfel, se poate spune că evenimentul desfășurat ieri la Ploiești a fost un preambul al unei alte întâlniri la nivel înalt care va începe astăzi în Capitală, pe tema interconectării rețelelor de gaze, cu participarea a nouă miniștri ai Energiei din state membre ale Uniunii Europene.
Oameni de afaceri din domeniul petrolului, oficiali români și străini (printre care s-a aflat și ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, Hans Klemm), chiar și generali de armată americani au participat ieri la evenimentul organizat la Ploiești de Institutul Aspen, condus de un fost ministru de Externe al României,
Mircea Geoană.
“Intenția noastră ca institut și a partenerilor noștri este să facem un summit de energie în fiecare an, aici la Ploiești. Sper să fim cu toții de acord că Ploieștiul și Prahova merită această investiție de încredere”, a arătat ieri Mircea Geoană, președintele Institutului Aspen, în deschiderea celei de-a cincea ediții a Aspen Energy Summit, care a avut ca temă principală “160 de ani de la înființarea în Ploiești a primei rafinării moderne din lume”.
La evenimentul de ieri au participat, printre alte oficialități, vicepremierul Grațiela Gavrilescu, ministru al Mediului, dar și Toma Petcu – ministrul Energiei (foto), ambii susținând discursuri în fața participanților la summitul energiei desfășurat la Ploiești.
“Țara noastră a dat tonul la nivel mondial în industria extracției petrolului”, și-a început expunerea ministrul Energiei, care a precizat și că evenimentul de la Ploiești “nu este doar o ocazie de a sublinia tradiția și pionieratul României în acest domeniu, dar și una în care putem privi în viitor, iar acest exercițiu al proiecției în timp ne conduce către un rol al României la fel de important, acela de furnizor de securitate energetică în regiune, cu un potențial imens de a ne întări această poziție și un interes pe măsură pentru politicienii de astăzi”, a declarat Toma Petcu. Acesta a mai arătat că astăzi, la București, vor începe lucrările unei alte întruniri extraordinar de importante pentru zona energetică, la care vor participa nouă miniștri ai Energiei din tot atâtea state membre ale Uniunii Europene.
Pe de altă parte, pe lângă discursul ministrului Energiei, care a vorbit despre capacitatea de a exploata resursele energetice pe care le are România, Grațiela Gavrilescu, vicepremier și ministru al Mediului, a ținut să atenționeze asupra faptului că este importantă și o altă capacitate – aceea de a scădea emisiile poluante. “Rafinăriile să înțeleagă că modernizarea pentru mediu nu este un moft, este o obligație, este obligația de a pune în siguranță viața viitoarelor generații”, a ținut să precizeze ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.
Infrastructura energetică, un element cheie al securităţii naţionale
Bogdan Toader, președintele Consiliului Județean Prahova, a arătat, pentru cei prezenți la summitul de la Ploiești, importanța istoriei petroliere pentru județul Prahova și în special pentru municipiul Ploiești: “În acest an, se împlinesc 160 de ani de la înființarea primei rafinării de petrol din lume, aici în județul Prahova, în Ploiești. Nu este o coincidență desfășurarea acestui summit aici, în Prahova, deoarece unul dintre elementele care definesc acest oraș este petrolul. Exploatarea resurselor de petrol, construcția primei rafinării din lume, precum și dezvoltarea rapidă a industriei petroliere, au făcut din Ploiești cel mai mare producător de petrol din lume. Raportându-ne la contextul geopolitic actual, observăm că infrastructura energetică este un element-cheie al securității naționale, iar România ar putea fi un punct regional care leagă Estul și Vestul”.
31% din cifra de afaceri a firmelor prahovene provine din industria petrolieră
Date interesante care arată faptul că industria petrolieră rămâne în topul economiei prahovene au fost prezentate în deschiderea summitului de către Aurelian Gogulescu, președintele Camerei de Comerț și Industrie Prahova. „Evenimentul de astăzi este extrem de important atât prin calitatea de excepție a participanților, dar și pentru că astfel județul Prahova și Ploieștiul sunt repuse pe harta mondială în industria de petrol și gaze. Județul Prahova a avut întotdeauna o semnificație pentru industria petrolieră, iar câteva date statistice extrem de scurte nu fac decât să confirme afirmația mea. Dintre cele 21.800 de firme care sunt înregistrate la Registrul Comerțului Prahova, 730 sunt firme care activează în domeniul industriei petroliere, iar în ceea ce privește forța de muncă implicată în firmele petroliere, aceasta este de aproape 10%, ceva mai mult de 14.000 de angajați lucrând în acest domeniu. Însă cifra de afaceri a firmelor din domeniu petrolier este de 31% din cifra totală de afaceri la nivelul județului Prahova”, a precizat Aurelian Gogulescu.