Peste jumătate (53%) dintre britanici nu-și declară apartenența la nicio religie, un adevărat record, potrivit unei anchete realizate în 2016 de institutul de cercetare independent NatCen, relatează AFP, potrivit Agerpres. În 2015, 48% dintre britanici spuneau că nu cred în nicio religie, precizează acest institut, notând că numărul persoanelor fără religie nu a încetat să crească de când a început să fie recenzat, în 1983. Oamenii areligioși reprezentau atunci 31% din populația britanică.
Declinul afectează în special Biserica anglicană a Angliei, la care se declară afiliați numai 15% dintre cei interogați, la jumătate față de anul 2000, mai precizează această anchetă desfășurată între iulie și octombrie 2016 pe un eșantion de 2.942 de adulți.
Există în schimb o stabilitate în rândul catolicilor, o persoană din zece declarându-se, ca în urmă cu 30 de ani, de această religie, în timp ce numărul persoanelor cu religii necreștine este și el stabil de circa zece ani (6% în 2016). Fără nicio surpriză, tinerii sunt aceia care întorc cel mai mult spatele religiei, 71% dintre cei din segmentul de vârstă de 18-24 de ani afirmând că nu au niciuna, față de 62% în 2015. Chiar dacă reculul credinței afectează întregul segmentelor de vârstă, el este mai puțin pronunțat la cei mai în vârstă, existând 40% de persoane fără religie în rândul celor de 65-74 de ani și numai 27% în al celor de peste 75% de ani. „Această creștere a numărului de persoane fără credință religioasă se înscrie în tendința durabilă conform căreia un număr crescând de persoane se declară fără religie”, subliniază Roger Harding, un responsabil al institutului, într-un comunicat. „Și în condițiile în care atât de mult tineri nu au nicio religie, este dificil să vedem această schimbare estompându-se prea curând”, a adăugat el.
Creșterea „cea mai notabilă” privește Biserica Anglicană, a adăugat el, „dar aceste cifre trebuie să-i facă să reflecteze pe toți responsabilii religioși”. Aceștia „ar putea să se întrebe dacă nu ar trebui să facă mai mult (…) pentru a se adapta schimbărilor din societate”, în special pe teme precum sexualitatea sau avortul.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentVorbe intelepte
Articolul următorOful cititorului