• Un jucător de la CNE Cornu, în lotul stejăreilor

Petre Apostol

Echipa naţională de rugby în şapte a României a participat, la finalul săptămânii trecute, la Campionatul European U18, care s-a desfăşurat în Germania, la Heidelberg. În lotul condus de antrenorul Alexandru Lupu s-a regăsit şi un jucător de la Centrul Naţional de Excelenţă de la Cornu, din Prahova, anume Dănuţ Jipa.
Reprezentativa României a făcut parte din Grupa B, alături de Polonia, Belgia şi Franţa. Tricolorii au debutat cu victorie, învingând selecţionata Poloniei, cu scorul de 28-7, reuşind patru eseuri transformate.
A urmat o înfrângere cu Belgia, scor 5-24, în care stejăreii au bifat un singur eseu, netransformat, în vreme ce belgienii au înscris patru eseuri, dintre care jumătate transformate.
În ultimul meci al grupei, România a întâlnit Franţa, într-un meci decisiv pentru calificarea în sferturile de finală. Echipa din Hexagon s-a impus clar, scor 34-0, cu şase eseuri (două transformate), însă tricolorii au pierdut la cea mai mică diferenţă dintre celelalte două formaţii din grupă, fapt care i-a ajutat să încheie în clasament pe locul al doilea, după Franţa, şi să obţină prezenţa în sferturile de finală.
Clasament grupe:
Grupa A: 1. Irlanda 7p (+60 punctaveraj), 2. Georgia 7p (+24), 3. Germania 7p (+1), 4. Luxemburg 3p.
Grupa B: 1. Franţa 9p, 2. România 5p (-32), 3. Belgia 5p (-43), 4. Polonia 5p (-63).
Grupa C: 1. Ţara Galilor 9p, 2. Portugalia 7p, 3. Rusia 5p, 4. Israel 3p.
Grupa D: 1. Anglia 9p, 2. Spania 7p, 3. Italia 5p, 4. Lituania 3p.
Primele două clasate din fiecare grupă au obţinut calificarea în sferturile de finală, fază în care echipa României a întâlnit Ţara Galilor. „Stejăreii” au cedat, însă, în duelul cu echipa galeză, scor 7-26, reuşind un eseu transformat, în schimb primind patru eseuri, dintre care trei transformate.
Pentru selecţionata tricoloră a urmat confruntarea cu Spania, pierdută cu scorul de 5-22, în urma a două eseuri reuşite de iberici în ultimele cinci minute de joc, după care a cedat şi disputa pentru locul al şaptelea, în compania Georgiei, scor 12-26 (2-4 la eseuri înscrise), astfel că România a încheiat pe a opta poziţie.
Câştigătoare a fost Irlanda, care a învins, în finala mare, Franţa, cu scorul de 21-19, în timp ce medaliile de bronz au revenit Angliei, dupa succesul înregistrat în finala mică, scor 24-12, în disputa cu Ţara Galilor.
Lotul echipei României a avut următoarea componenţă:
Sebastian Munteanu, Răzvan Belehuz, Petru Azoiţei, Vlad Leica, Cosmin Botezatu – Bârlad, Andrei Mihalache, Vlad Bocăneţ – CSŞ 2 Baia Mare, Emanuel Grigore – Dinicu Golescu/ Steaua, Dănuţ Jipa – CNE Cornu, Ionuţ Tudor – Pantelimon, Marius Ferariu – Gura Humorului, Peter Chiriac – Iaşi.
Staff tehnic: antrenor Alexandru Lupu, preparator fizic Andreea Delean, kinetoterapeut Adrian Purdilă, manager Sabin Vasilescu.