Sâmbătă, 16 sptembrie, începând cu ora 18.00, în cadrul Stagiunii Muzicale de la Buşteni, violonista Mihaela Mitrofan va concerta în cadrul unui „Recital instrumental“, acompaniată fiind, la pian, de prof.dr. Diana Spânu-Dănilă. Programul va cuprinde lucrări din creaţia lui George Enescu, Niccolo Paganini, Fritz Kreisler, Camille Saint-Saens şi Edward Elgar. Recitalul este organizat de Centrul Cultural „Aurel Stroe“ din Buşteni, în colaborare cu Fundaţia „Adriana şi Martin Sternin“ din Bucureşti. Intrarea va fi liberă.
Marea Neagră, cea mai poluată din Europa
Un studiu realizat de oamenii de ştiinţă din Statele Unite privind calitatea apei Mării Negre arată că e cea mai poluată din Europa, iar aici poluarea cu plastic este de două ori superioară altor zone. „Poluarea a devenit generalizată şi se vorbeşte că e un punct între oceanele Pacific şi Indian unde se construieşte un nou continent din plastic, iar un studiu din luna mai privind calitatea apei Mării Negre arată că e cea mai poluată a Europei, unde poluarea cu plastic este de două ori superioară altor zone”, spune prof. univ.dr. Mircea Duţu, președintele Universităţii Ecologice din Bucureşti.
Undă verde pentru construirea unui tunel rutier la Stonehenge
Proiectul de construire a unui tunel rutier în apropiere de faimosul sit din Epoca de Piatră Stonehenge, situat în sud-vestul Marii Britanii și inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, a fost aprobat recent de către guvernul britanic, informează AFP. Menit să decongestioneze o importantă rută est-vest, la un cost de 1,6 miliarde de lire sterline (1,8 miliarde de euro), tunelul — al cărui traseu a fost schimbat de mai multe ori, din cauza protestelor — va avea o lungime de circa trei kilometri. În pofida modificărilor aduse proiectului, Alianța Stonehenge, un grup de mai multe ONG-uri, susține că tunelul va provoca „daune serioase și ireparabile peisajului arheologic”. „Proiectul trebuie complet regândit, nu doar modificat, deoarece există riscul de a deteriora grav acest peisaj emblematic”, explică Kate Fielden de la Compania de protecție a Angliei rurale, o organizație neguvernamentală, membră a Alianței menționate. Pe de altă parte, alte ONG-uri cunoscute, cum ar fi English Heritage și National Trust, au aprobat planul. „Salutăm traseul modificat și credem că, proiectat și realizat cu maximă atenție, acesta poate aduce o contribuție la patrimoniul mondial și restabili pacea și liniștea peisajului de la Stonehenge”, au afirmat aceste ONG-uri într-un comunicat. Tunelul va înlocui un drum deja existent, care va fi îngropat.