• Cătina e o „bombă” de vitamina C, fiind mult peste citrice sau alte fructe de pădure. Conţine şi vitaminele A, B, E, F, D, K, minerale (fier, potasiu, fosfor, magneziu, calciu), acizi graşi esenţiali şi mult betacaroten (peste nivelul morcovului). I se mai spune ginsengul românesc sau „cel mai bun vaccin antigripal”, potrivit Click!
• Primii ani de şcoală înseamnă pentru un copil şi un posibil debut al unor boli ce afectează coloana vertebrală deformând-o. Este vorba mai ales de scolioze şi cifoze, afecţiuni care tratate necorespunzător pot avea complicaţii grave. Cel mai frecvent, aşa numitele deformări de ax ale coloanei vertebrale apar între 9 şi 11 ani iar medicii din şcoli ar trebui să fie primii care să le identifice, potrivit Doctorul zilei.
• Cancerul se află în topul bolilor grave cu care umanitatea se confruntă în perioada contemporană. Printre cele mai periculoase forme ale acestuia se numără cancerul pancreatic, cu o rată de supravieţuire de 9%. Depistarea se realizează foarte greu din cauza faptului că este ascuns în cavitatea abdominală, astfel că persoanele afectate ajung la medic prea târziu, în stadiile terminale. Principala provocare a medicilor, dar şi a oamenilor de ştiinţă, este să găsească o metodă prin care prezenţa bolii să fie semnalată la timp şi dezvoltarea ei să fie stopată. O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Washington din Statele Unite şi-a unit forţele şi a lucrat la o aplicaţie-minune pentru smartphone, care să depisteze cancerul pancreatic, dar şi alte afecţiuni cu ajutorul unui simplu selfie. BiliScreen: aşa se va numi instrumentul cu ajutorul căruia utilizatorii vor putea să afle dacă suferă sau nu de cancer, informează Diva Hair.
• Laxativele sunt suplimente alimentare sau medicamente care stimulează tranzitului intestinal, fiind un remediu al constipaţiei. Există sub multiple forme şi se pot administra fie pe cale orală (soluţii, capsule, tablete), fie intrarectal (supozitoare, clisme). Medicul gastroenterolog Adelina Popescu atrage atenţia de ce laxativele nu trebuie luate timp îndelungat din cauza efectelor pe care le au la nivelul organismului. Abuzul de laxative poate duce la paralizie intestinală, constipaţie, sindrom de intestin iritabil, insuficienţă renală, deshidratare, melanozis coli (coloraţie maronie a mucoasei peretelui colonic ce poate predispune la cancer de colon), informează CSID.