Meteorologii estimează pentru următoarele trei luni o vreme ce se va încadra, în general, în limitele normale ale perioadei din punctul de vedere al temperaturilor, în timp ce precipitaţiile se anunţă excedentare, arată prognoza pentru perioada octombrie – decembrie 2017, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie, scrie Agerpres.
În octombrie, temperatura medie va avea valori peste normalul climatologic al perioadei, în sud, sud-est şi local în vest, dar şi apropiate de normal în restul ţării. Măsurătorile de specialitate relevă o medie multianuală lunară pentru a doua lună de toamnă de 9,6 grade Celsius, fiind luaţi în calcul parametrii monitorizaţi în intervalul 1981 – 2010. În ceea ce priveşte valorile termice medii, specialiştii ANM estimează, în perioada analizată, valori medii de temperatură de până la 14 grade Celsius în Dobrogea, de până la 13 grade în Banat, respectiv de până la 12 grade în Oltenia, Muntenia şi Moldova.
Precipitaţiile totale vor fi, în general, apropiate de mediile multianuale, cu excepţia regiunilor centrale, vestice şi estice, unde local acestea vor avea o tendinţă spre excedent. Media multianuala a precipitaţiilor pentru luna octombrie este stabilită la 43,5 litri/metrul pătrat. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii sunt estimate în Oltenia (până la 70 l/mp) şi Maramureş (până la 68 l/mp), iar cele mai scăzute în Dobrogea şi Moldova (până la 41 l/mp).
În noiembrie, meteorologii estimează temperaturi medii ce se vor situa peste normalul climatologic în sud, sud-est şi local în vest, şi vor fi apropiate de normal în restul regiunilor. În condiţiile în care media multianuală a lunii este de 3,8 grade Celsius, cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Moldovei şi Transilvaniei (între zero şi 5 grade Celsius), iar valori termice medii mai ridicate, de până la 8 grade Celsius, se vor consemna în Dobrogea.
Cantităţile totale de precipitaţii se vor situa, în general, în limite normale în cea mai mare parte a teritoriului. Acestea pot fi excedentare în regiunile centrale, adică peste norma stabilită la 41,5 l/mp. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii se vor consemna în Oltenia (până la 81 l/mp), Maramureş (până la 77 l/mp) şi Crişana (până la 63 l/mp). La polul opus se află Moldova, cu cantităţi de apă cuprinse între 23 şi 36 l/mp.
În luna decembrie, temperaturile medii ale aerului vor fi cuprinse în limite apropiate de mediile multianuale, stabilite prin măsurători de specialitate, la -0,8 grade Celsius, în majoritatea regiunilor, local mai ridicate decât acestea în sud-estul ţării. Temperaturile medii vor fi cuprinse între -5 şi zero grade Celsius, în Moldova şi Transilvania, respectiv între zero şi trei grade Celsius, în Dobrogea.
Precipitaţiile totale vor fi local excedentare în regiunile centrale şi sudice, şi apropiate de mediile climatologice în restul teritoriului. Măsurătorile de specialitate au stabilit o normă medie lunară a precipitaţiilor, pentru decembrie, de 44,8 l/mp, conform ANM. În zona Maramureşului, cantităţile medii de precipitaţii ar putea ajunge la 92 l/mp, în Oltenia la 87 l/mp, în Banat şi Crişana (până la 70 l/mp), iar în Dobrogea şi Moldova, cel mult 40 l/mp.
Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, şi au un grad de realizare de aproximativ 60%.
Zero grade Celsius, temperatura înregistrată la Vârful Omu
Estimarea meteorologilor că atât toamna, cât şi iarna din acest an vor fi anotimpuri ale extremelor începe să se confirme. După ce, la începutul acestei luni, s-au înregistrat temperaturi de vară, în zona montană deja se simte miros de …iarnă. De pildă, ieri, la ora 9.00, la Vârful Omu au fost înregistrate 0 grade C – aceeaşi temperatură fiind înregistrată şi duminică dimineaţă – iar stratul de zăpadă era discontinuu. Totodată, şi în cea mai cunoscută staţiune de pe Valea Prahovei s-a instalat frigul, confirmarea venind prin cele 6,4 grade C înregistrate la aceeaşi oră la Sinaia -Cota 1500. Şi la Câmpina a fost ieri o dimineaţă răcoroasă, termometrele arătând 10,9 grade C, în timp ce la Ploieşti, la ora 9,00, au fost 13,5 grade C.
În alte judeţe însă a fost şi mai rece, în contextul în care, ieri dimineaţă, mercurul termometrelor a coborât la Miercurea Ciuc până la minus un grad Celsius, aceasta fiind cea mai scăzută valoare înregistrată în zonele locuite din țară, de altfel, din cauza nopților reci, mulți dintre locuitorii orașului ieri pornind centralele termice de apartament.