Ana Maxim
Politicianul liberal Mircea Ionescu-Quintus a fost înmormântat, ieri, la Cimitirul „Viișoara“ din Ploiești, pe ultimul drum fiind condus de membri ai familiei, de numeroși politicieni din Prahova și București, dar și de zeci de ploieșteni care l-au admirat în calitate de avocat, politician, scriitor și om de cultură. Fostul senator și președinte de onoare al PNL a avut parte de onoruri militare, având în vedere că deținea funcția de general maior cu două stele, în retragere. Acesta s-a stins din viață vineri, la vârsta de 100 de ani, în locuința sa din Ploiești, după ce în ultimele zile se simțise foarte rău.
La Biserica “Buna Vestire”, unde fusese depus încă de duminică trupul neînsuflețit al politicianului şi omului de cultură Mircea Ionescu – Quintus, ieri după ora 11.00 au început să sosească numeroase oficialități care au ținut să-l conducă pe acesta pe ultimul drum: președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, președintele PNL Ludovic Orban, prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan, președintele PNL Prahova Iulian Dumitrescu, deputata Roberta Anastase, senatorul PSD Emanoil Savin, președintele Consiliului Județean Prahova Bogdan Toader, vicepreședinta Consiliului Județean Prahova Ludmila Sfîrloagă, prefectul de Prahova Mădălina Lupea, primarul municipiului Ploiești Adrian Dobre, primarul municipiului Câmpina Horia Tiseanu și edili din alte localități prahovene, cunoscutul fotbalist Mircea Dridea. La ora 12.00 a început slujba de înmormântare care a durat aproximativ o oră, apoi sicriul cu trupul neînsuflețit al lui Mircea Ionescu-Quintus, acoperit cu steagul tricolor, a fost purtat pe umeri de Garda de onoare a Jandarmeriei și așezat în mașina mortuară, în timp ce fanfara militară intona un marș funebru. Soția lui Mircea Ionescu – Quintus, Viorica Quintus, copleșită de durere, a avut nevoie de sprijinul membrilor familiei pentru a se deplasa până la maşină.
Cortegiul a oprit pentru câteva minute în fața locuinței familiei Quintus, a Muzeului de Artă „Ion-Ionescu Quintus” amenajat în clădirea care a fost casa părintească a seniorului liberal și a Palatului Administrativ, deplasându-se ulterior spre Cimitirul Viișoara din zona de nord a orașului. La biserică, pe traseul pe care s-a deplasat cortegiul funerar, dar și la cimitir, poliția și jandarmii au asigurat ordinea. La cimitir, Garda de onoare a purtat sicriul până la cavoul familiei, unde un preot a oficiat o scurtă slujbă de pomenire, iar militarii au lansat trei salve de foc. Drapelul care a acoperit sicriul a fost împăturit de doi jandarmi şi apoi înmânat membrilor familiei, împreună cu câteva decorații ale regretatului politician și un tablou al acestuia. Lângă cavou, adăpostiți de soarele puternic sub un cort, au asistat la ceremonie Viorica Quintus, copleșită de durere, sprijinită de brațul lui Ludovic Orban, fiul lui Mircea Ionescu-Quintus, Răzvan Ionescu-Quintus, și alți membri ai familiei, primarul Adrian Dobre. La ceremonii au mai asistat zeci de oficialități, dar și simpli ploieșteni.
Mircea Ionescu-Quintus și-a desfășurat activitatea ca avocat și politician, iar timp de mai mulţi ani, în perioada regimului comunist, a fost deținut politic. A primit de-a lungul timpului o serie de decorații militare printre care Ordinul „Coroana României” cu spade şi panglici de Virtute Militară și Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Ofiţer oferit chiar în acest an, la împlinirea a 100 de ani, de preşedintele Klaus Iohannis, în semn de „înaltă apreciere pentru contribuţia remarcabilă la consolidarea unei vieţi politice democratice în România”. Tot anul acesta, șeful statului a semnat înaintarea în gradul de general-maior cu două stele, în retragere, a generalului de brigadă cu o stea, în retragere, Mircea Ionescu-Quintus. O cunoscută pasiune a regretatului politician a fost literatura, remarcându-se ca autor de epigrame. Într-una dintre acestea s-a referit chiar la împlinirea unui veac de existență: „Spre o sută anii mi se adună/Ca prin păduri semeții brazi/Și s-or găsi destui să spună/Ce mai înseamnă suta azi”.