Un nou studiu al Universităţii Berkely din California pune la îndoială o asumpţie veche a psihologiei conform căreia emoţiile celor mai mulţi oameni pot fi încadrate în următoarele categorii: fericire, tristeţe, furie, surpriză, frică şi dezgust, notează Science Daily.
Cercetătorii au identificat 27 de categorii distincte de emoţii şi au creat o hartă interactivă multidimensionala pentru a arăta cum acestea sunt conectate. Aceştia au folosit noi modele statistice pentru a analiza răspunsurile a mai mult de 800 de femei şi bărbaţi expuşi la clipuri video evocatoare.
„Am aflat că 27 de dimensiuni distincte, nu şase, sunt necesare pentru a explica modul în care sute de persoane au raportat sentimente în răspuns la fiecare clip”, a declarat unul dintre autorii studiului, Dacher Keltner, profesor de psihologie la Universitatea Berkely şi expert în ştiinţa emoţiilor. De asemenea, în contrast cu noţiunea conform căreia fiecare stare emoţională este o insulă, studiul a arătat că „există variaţii netede între emoţii precum admiraţie şi pace, groază şi tristeţe, amuzament şi adoraţie”, a adăugat Keltner.
„Nu am obţinut grupuri limitate de emoţii în cadrul hărţii, deoarece totul este interconectat”, a spus Alan Cowen, autor al studiului, doctorand în neuroştiinţe la Universitatea Berkely, California”. Experienţele emoţionale sunt mult mai bogate şi nuanţate decât se credea anterior”, a mai precizat acesta.