Violeta Stoica

Zonele deluroase ale județului Prahova, adevărate oaze de verdeață și de liniște, devin adevărate capcane uneori, pentru că acestea sunt cele mai afectate de fenomenele naturale distrugătoare, așa cum se întâmplă la inundații sau la alunecări de teren. Autoritățile locale şi, mai ales, cele județene au de muncă pentru înlăturarea efectelor produse de fenomenele naturale. În fiecare an, alunecările de teren produse de precipitațiile căzute în exces sau cele care se reactivează în nenumărate zone ale județului recunoscute ca având risc major din acest punct de vedere fac ravagii în infrastructura rutieră, în special.
Consiliul Județean Prahova reface periodic infrastructura luată de ape, drumurile și podurile aflate în administrarea autorității județene, fonduri uriașe fiind investite pentru ca oamenii să poată să parcurgă arterele rutiere care se blochează, uneori, din cauza vitregiilor naturii.

În prezent, mai multe proceduri de achiziție sunt în derulare pentru refacerea unor tronsoane de drumuri județene, dar și a unor poduri și podețe aflate pe traseul acestora, în special în localități în care legătura dintre unele comunități și centrul comunelor este aproape inexistentă.
Pentru un pod din comuna Drajna, situat pe DJ 102B, se află în curs de desfășurare o procedură de achiziție a serviciilor de proiectare și de execuție a reparațiilor necesare. Conform temei de proiectare, în urma unor inundații produse pe teritoriul comunei Drajna, a avut de suferit podul aflat în satul Ogretin, peste pârâul Ogretineanca. Viiturile de pe versanții dealurilor din zonă au fost într-atât de puternice încât au răsturnat blocurile din beton care formau apărările de mal în albia pârâului, 20 de blocuri din beton desprinzându-se de la locul lor. Practic, drumul județean DJ 102B, pe care se află acest pod, este singura legătură a locuitorilor cu centrul administrativ al comunei Drajna și, potrivit temei de proiectare întocmită de reprezentanții Consiliului Județean Prahova, nefiind posibil accesul autospecialelor de intervenție ale pompierilor și al ambulanțelor. Lucrările și proiectarea pentru refacerea acestui pod și pentru apărări de mal au fost evaluate la aproximativ 900.000 de lei fără TVA, finanțarea obiectivului provenind de la Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului.

restr
Comuna Sângeru are parte de consolidarea și refacerea drumului județean DJ 234 și la intersecția cu drumul județean DJ 102C, ambele aflate pe raza localității din zona central-estică a județului Prahova. În acest caz a fost vorba despre alunecările de teren reactivate sau noi, care au afectat atât proprietăți private, cât și drumuri. Pentru a remedia situația din Sângeru, Consiliul Județean Prahova a inclus reparațiile la DJ 234 și la DJ 102C în programul de reparații la drumuri și poduri pentru anul 2017. După încheierea contractului de proiectare și lucrări, vor fi realizate consolidări în trei puncte de pe DJ 234 (în satul Piatra Mică) și la intersecția acestui drum cu DJ 102C (în satul Sângeru, la Popa Rușcan). În toate cele patru zone va fi vorba despre lucrări de consolidare a terenurilor, lucrări pentru preluarea apelor pluviale și de evacuare a acestora și, de asemenea, va fi refăcută structura rutieră a drumului. Pentru că lucrările de la Sângeru sunt mai ample, și costurile prevăzute sunt mai mari: circa 1,45 milioane de lei fără TVA.
Un alt drum județean care va intra în consolidare și refacere este DJ 100H, la intrarea în satul Glod, comuna Lapoș. Este nevoie de aceste reparații pe o lungime de 50 de metri, pentru că în zona respectivă s-a produs o alunecare de teren care a condus la tasarea drumului județean, apărând o diferență de nivel de circa 40 de centimetri. În situația de față este nevoie de o intervenție rapidă pentru executarea unor lucrări de reparații ale drumului respectiv, costurile estimate înainte de finalizarea procedurii de achiziție fiind de aproximativ 425.000 de lei fără TVA.
Autoritatea județeană are în vedere și refacerea a trei podețe pe DJ 101T din comuna Bertea care au avut de suferit din cauza alunecărilor de teren din zonele Mătrăguni, Șinca și din apropierea școlii din Lutu Roșu. Toate trei podețele vor fi refăcute cu aproximativ 740.000 de lei fără TVA.