Ana Maxim
În condițiile în care în Prahova se înregistrează an de an zeci de fapte antisociale – furturi, loviri, alte violențe – există încă numeroase școli care nu dispun nici de paznici, nici de sisteme de supraveghere video, iar zeci de clădiri ale unor unități de învățământ nu au nici măcar gard împrejmuitor. Pentru a nu lăsa școlile în voia sorții, polițiștii de ordine publică monitorizează constant situația siguranței în zona unităților de învățământ, susțin reprezentanții IJP Prahova. Chiar și așa, mai sunt multe de făcut astfel încât să nu mai existe elevi cărora să le fie teamă să meargă la școală. La nivel național, cel mai recent raport realizat de Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) arată că 28 % dintre elevii din România nu se simt în siguranţă în şcoli sau se simt doar parţial în siguranţă.
În anul școlar 2017-2018, în Prahova funcționează 644 de unități de învățământ preuniversitar, iar acestea dispun de pază umană în proporție de 48,4% (în mediul urban procentul fiind ceva mai mare – 58,4% și în mediul rural – 31,6%). În tot județul, 182 de unități de învățământ preuniversitar sunt lăsate doar în grija paznicilor, dintre acestea 69 asigurând acest serviciu prin personalul propriu, 61 cu ajutorul unor firme de pază și 56 – cu pază mixtă (apelează la ambele variante), iar comparativ cu anul anterior a crescut cu 10 % numărul unităților de învățământ preuniversitar asigurate cu pază umană. Dintre cele 644 de unități de învățământ de pe raza județului, 49,5% sunt dotate cu sisteme de supraveghere video. 158 de școli se bazează doar pe acestea pentru semnalarea eventualelor fapte antisociale (nu dispun de paznici sau de alte modalități de prevenire a incidentelor), dintre aceste unități 53 având camere video atât în interior, cât și în exterior. Faţă de 2016, a crescut cu 6,75% numărul unităților de învățământ în care sunt amplasate camere de luat vederi. Îngrijorător este, însă, faptul că în 148 de școli nu există nici pază umană și nici sisteme tehnice de supraveghere video, iar 42 de școli nu au gard împrejmuitor, potrivit datelor pe care ni le-au transmis reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Prahova.
Pe de altă parte, există autorități locale care au avut bani pentru a asigura nu numai salariile paznicilor, ci și fondurile necesare pentru a instala camere de luat vederi. Un sfert dintre unitățile de învățământ de pe raza județului – adică 152 de unități – dispun atât de pază umană, cât și de sisteme de supraveghere video, potrivit datelor centralizate la nivelul IPJ Prahova. Este vorba despre 43 de școli din mediul urban și 106 școli din mediul rural. Cele mai multe unităţi şcolare care au angajaţi paznici şi beneficiază de supraveghere video se află în Ploiești, Câmpina, Sinaia, Vălenii de Munte, Breaza, Mizil, Plopeni, Comarnic și Bușteni.
Raportat la tipurile instituțiilor de învățământ, în județ dispun de pază umană 98 % dintre licee și colegii, 39% dintre școlile generale și doar 32% dintre grădinițe și beneficiază de sisteme de supraveghere 95% dintre licee și colegii, 52 % dintre școlile generale, 46% dintre grădinițe. Există chiar în Prahova, și 24 de instituții de învățământ care reușesc să țină pasul cu vremurile moderne în ceea ce privește asigurarea siguranței elevilor, a profesorilor și a celorlalți angajați, având instalate butoane de panică. În cazul în care în incinta acestora se înregistrează un incident, butonul este acționat imediat, iar alarma este recepţionată de către reprezentanții poliției, care au obligația să trimită imediat o echipă la fața locului.
Din fericire, numărul infracţiunilor sesizate în incinta și în zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar din județul nostru este în scădere, în anul școlar 2016-2017 fiind înregistrate 62 asemenea fapte, cu 7,46% mai puține decât în anul școlar 2015 – 2016. Potrivit polițiștilor, în unitățile de învățământ au loc în special loviri sau alte violențe (54,83%), ca urmare a unor conflicte iscate spontan, și furturi – în proporție de 25%.
Reprezentanții IPJ Prahova ne-au precizat în acest context: “Polițiștii desemnați cu atribuții pe linie de pază – personal existent la nivelul fiecărei subunități de poliție, au sarcina de a verifica în permanenţă implementarea prevederilor legale în domeniu la obiectivele din zona de arondare. Astfel, polițiștii de ordine publică monitorizează constant situația siguranței în zona unităților de învățământ, efectuează zilnic verificări asupra desfășurării serviciului de pază și mențin contactul cu reprezentanții școlilor, în vederea gestionării eficiente a situației. De câte ori este necesar, polițiștii trasează sarcini pe această linie, precum și termene de remediere a problemelor constatate, a căror nerespectare poate atrage sancțiuni potrivit prevederilor legale”. În anul școlar 2017-2018, polițiștii prahoveni și-au propus să reevalueze situația asigurării cu pază a unităților de învățământ și dotarea cu sisteme de supraveghere video a acestora, să adapteze dispozitivele de ordine și siguranță publică care acționează în zona adiacentă unităților de învățământ, în special în intervalele orare de intrare și ieșire de la cursuri, să stabilească măsuri punctuale pentru creșterea gradului de siguranță în unitățile de învățământ preuniversitar și prevenirea delincvenței juvenile. Totodată, aceștia vor efectua controale pentru prevenirea și combaterea absenteismului școlar, a comerțului ilegal cu produse din alcool și tutun, a faptelor de încălcare a prevederilor legale privind protecția consumatorului, la unitățile de alimentație publică din vecinătatea amplasamentelor școlare, inclusiv a căminelor pentru elevi și va fi demarat la nivelul I.P.J. Prahova un Proiect Punctual de Intervenție – BLITZ – la unitățile de învățământ de pe raza municipiului Ploiești.