Marian Dima
Ultima repetiţie înainte de Derbiul de Trap – ediţia 2017, Premiul de Încercare, a fost găzduită pe Hipodromul Ploieşti, cursa dedicată trăpaşilor autohtoni de 4 ani fiind una fără istoric. Practic, Derbiul din acest an are un favorit cert – armăsarul Star Nobel, cel care nu a avut nicio problemă în a se impune în faţa colegilor de generaţie, unii dintre ei debutanţi (fără timpi omologaţi, fără premii înaintea acestei curse!), cu un mare handicap în faţa calului deţinut de Herghelia Nan! Star Nobel – care este în acest moment cel mai “premiat” cal de pe Hipodromul Ploieşti, reuşind să adune premii de peste 8200 de ron (numai la această cursă a câştigat 2160 ron) – nu a avut nevoie să forţeze în faţa adversarilor, astfel încât, cea mai importantă cursă a anului, programată pe 1 octombrie, pare deja adjudecată! Rămâne de văzut cât de “sigure” sunt calculele hârtiei…
Revenind la cursa de duminică, distanţa pe care s-a alergat – 2700 de metri – a părut a fi un mare obstacol pentru caii trăpaşi, nepregătiţi să reziste unui astfel de efort, astfel că partea de final a cursei a fost una “la relanti”, pentru mulţi dintre participanţi.
Celelalte curse de astăzi au fost câştigate de Suseta (Premiul Gabarit), Calypso RM (Premiul Galera, proprietar Rareş Mihai, driver Viorel Gheorghe, cu un record pentru caii de 2 ani), Răsfăţata (Premiul Grav), Calligenia B.M.V. (Premiul Hera) şi Shadow Effe (Premiul Hemeiuş), de remarcat fiind faptul că în patru dintre cele şase curse la start au fost prezenţi doar câte 5 trăpaşi (!!!), astfel că simpla prezenţă în cursă şi terminarea ei (calul să nu fie descalificat) asigură un premiu participanţilor (120 de ron, în trei dintre aceste curse, în funcţie de fondul total de premiere)! Deşi cursele sunt lipsite de spectaculozitate, timpii “morţi” dintre acestea fiind foarte mare (peste 30 de minute, de multe ori), iar lumea nu se mai înghesuie să vadă cursele – au fost aproximativ 400 de spectatori, totuşi, partea financiară este una bine “alimentată”, 13800 de ron fiind puşi la bătaie în ultima reuniune.
Poate că, odată depăşită faza de acomodare, după anii de pauză – o explicaţie pentru calitatea foarte slabă a cailor de 4 ani, care reprezintă practic o generaţie sacrificată – după lămurirea problemelor legate de regulament, va creşte şi calitatea întrecerii!
Pista de galop, aproape compromisă!
Disfuncţionalităţile privind Hipodromul Ploieşti se văd cu ochiul liber, pe lângă faptul că linia de sosire a fost mutată “în afara câmpului vizual” a majorităţii spectatorilor din tribune, o parte a investiţiei poate fi considerată compromisă. Este vorba despre pista de galop, neutilizată până acum, care pe perioada verii s-a deteriorat vizibil, iarba “de mare rezistenţă” fiind uscată! Asta pentru că ditamai investiţia, de milioane de euro, nu a fost prevăzută cu o instalaţie de udat automată, care să “ţină în viaţă” iarba! În programul viitor este prevăzută achiziţia unei cisterne, pentru care se spune că sunt “planificaţi” aproximativ 40.000 de euro, dar cum conturile sunt blocate, nu se ştie dacă “afacerea” va ieşi! Până atunci, este clar – din foarte multe motive – nu vom vedea curse de galop la Ploieşti!