Petre Apostol

În perioada 4-14 septembrie, la Mamaia, s-au desfășurat Campionatele Europene de Șah pentru juniori și copii, pe categorii de vârstă cuprinse între 8 și 18 ani. Au participat 1200 de sportivi din 36 de țări, România fiind reprezentată de 163 de jucători. Printre sportivii tricolori s-au regăsit și reprezentanți de la Clubul Sportiv Universitar Ploiești – Deac Bogdan (băieți 18 ani), Bulău Andrei (băieți 14 ani), Mastalos Iannis (băieți 12 ani), Marin Alexia (fete 14 ani) și Ferar Cezara (fete 8 ani).
Unul dintre cei mai valoroși sportivi ai țării desemnați de Federația Română de Șah în 2016, marele maestru internațional Bogdan Deac a realizat cea mai bună performanță dintre concurenții de la CSU Ploiești. Mai mult decât atât, acesta a adus una dintre cele trei medalii cucerite de delegația României la competiția continentală.
Marele maestru internațional Bogdan Deac și-a trecut în palmares medalia de bronz la categoria băieți 18 ani, încheind cele nouă runde disputate cu 6,5 puncte, fiind la doar jumătate de punct de primii doi clasați, maestrul international Thybo Jesper Sondergaard (Danemarca), respectiv maestrul internațional Plenca Jadranko (Croația).
De remarcat faptul că Bogdan Deac are 16 ani, putând participa la categoria sa de vârstă, însă a dorit să evolueze la o grupă de vârstă superioară. Reprezentantul clubului ploieștean este component și al echipei naționale de seniori, remarcându-se anul trecut la Turneul Regilor, unde a încheiat la egalitate cele două partide disputate cu un fost campion mondial, marele maestru internațional Vladimir Kramnik (Rusia, rating 2803).
La Campionatul European de la Mamaia, pentru România au mai punctat George Ileana (fete 16 ani) și Dragoș Andrei Antonică (băieți 12 ani), de asemenea medaliați cu bronz.