Dacă nu ar fi de plâns, ar fi de râs! Noile înregistrări cu fostul procuror al Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești, Mircea “Portocală” Negulescu, apărute în presa centrală continuă să uimească pe oricine aude limbajul folosit de un “organ” de cercetare penală. Posturile de televiziune România TV și Antena 3 au difuzat, joi seară, o nouă înregistrare în care procurorul suspendat de Consiliul Superior al Magistraturii Mircea Negulescu revine și șochează din nou atât prin informație, cât și prin limbajul greu de reprodus.
Dosarele “grele”, dar și un fost senator de Prahova – așa cum reiese din înregistrarea prezentată – au intrat în colimatorul celui mai cunoscut dintre procurorii din România. Atât de cunoscut, încât, așa cum el însuși spune, chiar și copiii de grădiniță ar putea să spună ce dosare a instrumentat!
“Procurorul Mircea Negulescu dezvăluie în această înregistrare cum se răzbună pe diverşi oameni cu ajutorul dosarelor. El povesteşte cum celebrele dosare ale lui Cosma, Ghiţă sau Bădescu au pornit chiar de la el. De asemenea, acesta relatează că i-a făcut dosar unei persoane pentru simplul motiv că l-a înjurat de mamă”, prezintă situația romaniatv.net.
„Cosma, dosarul Bădescu, da, Cosma, Bădescu şi Ghiţă, toate nu au plecat, frate, de la mine? Fariseul m… mă-sii. Cosma, Bădescu şi Ghiţă, adică el nu ştie de unde au plecat dosarele astea? Ştie tot oraşul. Şi la grădiniţă dacă întrebi pe vreunul zice: „uite, ăsta a pornit dosarele astea”. L-am ars pe Ştoalfă după 10 ani, deci pe Ştoalfă l-am ars după 10 ani, pentru simplul motiv că m-a înjurat de mama. Şi când l-am prins l-am paradit. Aşa şi cu ăsta, să nu aibă reprezentarea. Eu pot să stau, mai am cinci ani sau pot să stau până la 70 şi jur că stau până la 70, să-mi ia caii de la bicicletă, ce să-mi facă?”, povesteşte Mircea Negulescu.
3-aNu este prima înregistrare de acest fel cu procurorul Mircea Negulescu. Acesta este recunoscut pentru limbajul său batjocoritor la adresa altor oameni, dar şi de modul în care se foloseşte de funcţia sa în scopuri personale.
La sfârşitul lunii iunie, România TV a difuzat și o înregistrare în care procurorul Portocală o învăţa pe soţia unui denunţător, zis Şomeru’, cum să afle martorii sub acoperire din dosar.
De altfel, chiar aceste înregistrări l-au pus pe Mircea Negulescu în fața Inspecției Judiciare și în fața Consiliului Superior al Magistraturii, acesta alegându-se cu mai multe acțiuni disciplinare care, în cele din urmă, i-au adus și suspendarea din funcția de procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpina, acolo unde a ajuns la cerere.

Inspecţia Judiciară i-a luat şi pe alţii în colimator

Săptămâna aceasta, Inspecția Judiciară a anunțat că a început acțiunea disciplinară față de alți trei procurori ai Direcției Naționale Anticorupție, respectiv Marius Bogdan Bulancea – procuror şef secţie, Paul Silviu Dumitriu – procuror şef adjunct secţie şi Jean Nicolae Uncheşelu de la Direcţia Naţională Anticorupţie – Structura Centrală („DNA”) pentru abaterea disciplinară prevăzută de art. 99 lit. t) teza a II-a, „exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă”, din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată şi modificată.
Reprezentanții Inspecției Judiciare arată că în motivarea acţiunii disciplinare s-au reţinut mai multe probleme, printre care nerespectarea normelor de drept procesual în efectuarea urmăririi penale. “Urmarea imediată produsă, reţinută în rezoluţie, deşi nu condiţionează existenţa abaterii disciplinare săvârşită în modalitatea identificată (gravă neglijenţă), constă în încălcarea gravă a principiului separaţiei puterilor în stat (…), deteriorarea încrederii şi a respectului opiniei publice faţă de funcţia de magistrat, cu consecinţa afectării imaginii justiţiei, ca serviciu public”, se mai arată, printre altele, în comunicatul de presă dat publicității la mijlocul acestei săptămâni de Inspecția Judiciară.
Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide cu privire la răspunderea magistraţilor în cauză.