Au scăzut investiţiile nete în economia românească

Potrivit Agerpres, care citează date ale Institutului Naţional de Statistică (INS), investițiile nete în economia românească au scăzut cu 0,2%, în primul semestru din acest an, comparativ cu perioada similară din 2016, la peste 29,7 miliarde de lei.
„În semestrul I 2017, comparativ cu semestrul I 2016, investițiile nete realizate în economia națională au scăzut cu 0,2%, scădere înregistrată la următoarele elemente de structură: alte cheltuieli cu 10,1% și la utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 0,6%. Investițiile în lucrări de construcții noi au crescut cu 2,2%“, se precizează în documentul dat publicităţii.

Tot mai multe terenuri agricole din România aparţin investitorilor din alte ţări

Aproximativ 40% din terenurile agricole din România aparţin investitorilor străini, cei mai mulţi dintre aceştia regăsindu-se în judeţul Timiş, unde o treime din terenul agricol este lucrat de companii cu acţionariat italian, potrivit ziarului Financiar, care citează un studiu al Parlamentului European realizat în anul 2015.
Practic, străinii deţin 5,3 milioane de hectare în România, potrivit calculelor Ziarului Financiar, raportate la o suprafaţă de 13,3 milioane de hectare, la cât se ridică suprafaţa agricolă din România.
„Până în 10% din terenul agricol din România este acum în mâinile investitorilor din afara UE, plus încă 20-30% cât controlează investitorii din UE. De exemplu, în judeţul Timiş, estimăm că aproximativ 150.000 de hectare de teren agricol, aproape o treime din suprafaţa agricolă din judeţ, este cultivată de companii cu acţionariat italian”, se arată în studiul „Gradul de acaparare al terenurilor agricole în UE” realizat de Parlamentul European.